19.1.2017. 19:43
1
Korištene 899 puta: Petrič smijenio Jelavića jer nije štitio Ustav, isto je radio i Ivanić 9. januara
U periodu od 1997. do 2012. godine visoki predstavnici u BiH su korištenjem bonskih ovlasti nametnuli čak 899 odluka.

Bonske ovlasti uvelo je Vijeće za implementaciju mira. Vijeće je osnovano kako bi osiguralo trajni mir i stabilnost u našoj zemlji. Visoki predstavnici su između ostalog smjenjivali najviše zvaničnike od članova Predsjedništva BiH do zvaničnika na nižim nivoima vlasti, nametali odluke, zakone...

Na funkciji visokog predstavnika bili su:

Karl Bildt - decembar 1995. - juni 1997.

Karlos Vestendorp - juni 1997. - juli 1999.

Volfgang Petrič- avgust 1999. – maj 2002.

Pedi Ešdaun  - juni 2002. - januar 2006.

Kristijan Švarc Šiling - januar 2006. - juni 2007.

Miroslav Lajčak - juni 2007. - mart 2009.

Valentin Incko (Valentin Inzko) - mart 2009. -....

Najviše je bonske ovlasti koristio Ešdaun. On je smijenio čak 59 funkcionera iz Republike Srpske. Nešto manje za smjenama su posezali Petrič i Vestendorp.

Petrič je nakon što je spriječen pokušaj uspostave hrvatske samouprave i formiranja hrvatskog trećeg entiteta, 2001. godine, smijenio tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića, te niz zvaničnika na federalnom i kantonalnim nivoima. Petrič je pojašnjavajući svoju odluku o smjeni Jelavića, prije 16 godina, između ostalog kazao:

- Postoji jedna važna stvar, znači jedan minimum standarda u poštivanju Dejtona i vladavina zakona mora da postoji. Što se tiče HDZ-a i posebno gospodina Jelavića, on je kao član Predsjedništva bio u poziciji da brani Ustav, a on sam ga je prekršio.

Postrojavanje pripadnika OS BiH 9. januara u Banja Luci, što je uradio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, moglo bi se u najvećem dijelu posmatrati kao Jelavićevi potezi tada. Nije baš pokazana neka inovativnost ni od strane Milorada Dodika, a ni od Ivanića, jer se radi o prekopiranom scenariju hrvatske samouprave koju je tada pokušao izvesti neprikosnoveni lider HDZ BiH. 

Ivanić umjesto da štiti dignitet Ustavnog suda BiH, prekršio je odluku najveće sudske instance u zemlji, te postupio protivno njoj.

Zloupotrebljavajući cijeli lanac komandovanja, Ivanić je u političke svrhe iskoristio pripadnike OS BiH. Protivno i upozorenju generalice Giselle Wilz, komandanta NATO štaba u BiH da nijedan pripadnik OS ne smije biti 9. januara u Banja Luci, on je izveo vojnike iz kasarne i postrojio ih.  

Nedostajalo je jedino da je donio odluku, kao što je to uradio svojevremeno Jelavić kada se proglasio „civilnim zapovjednikom HVO-a“ koji je tada pokušao Hrvate izdvojiti iz Vojske Federacije BiH.

Vestendorp je 1999. godine smijenio predsjednika RS Nikolu Poplašena zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika, koji je sada stavljen na američku crnu listu, mandatarom za sastav Vlade.

Najmanje je smjenjivao Lajčak. U svom mandatu donio je dvije odluke, smijenio je Dragomira Andana sa mjesta direktora policije RS i Predraga Ćeranića uposlenika OSA-e.  

(NAP)

OSBiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.