20.1.2017. 20:10
1
''Krajnje je vrijeme da RS prestane sa udarima na institucije BiH''
Predsjedništvo SDA smatra da svako ko podriva suverenitet i terirorijalni integritet BiH mora da snosi sankcije kako od institucija BiH tako i od međunarodne zajednice, rekao je večeras predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Komentarišući sankcije koje je bivša američka administracija uvela predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Izetbegović je rekao da je "očigledno da Dodik već duže vrijeme podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u regionu". 

"Takvo ponašanje se mora zaustaviti", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA. 

On kaže da je očekivana odluka američke administracije da uvede sankcije Dodiku. 

"Predsjedništvo SDA smatra da je krajnje vrijeme da vladajuća stranka u Republici Srpskoj odustane od diskriminacije i destabilizacije bezbjednosnog stanja u BiH, da prestane sa udarima na institucije BiH i njen pravosudni sistem, da se konačno opredijeli na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštivanje vladavine prava", naveo je Izetbegović. 

On je poručio da SDA poziva Savez za bolju budućnost da prestane sa ambivalentnim odnosom u kojem je i opozicija i vlast, kao i da prestane sa pozivima na proteste koji bi mogli da štete ekonomiji i evropskom putu BiH, a doprinesu obeshrabrivanju investitora i turista da dođu u BiH. 

SDA je podržala i Inicijativu za Stolac, te je najavila da će podržati i mogući bojkot izbora. 

Izetbegović je rekao da je Federacija BiH uspješniji entitet od Republike Srpske, pri čemu je naveo određene ekonomske pokazatelje. 

Govoreći o status četvorice članova SDA, koji su napustili poslanički klub SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Izetbegović je rekao da su van snage stavljene ranije odluke SDA o sankcijama stranačkih opštinskih odbora u Srebrenici i Cazinu, uz obavezu da prestane javna polemika, da grupa poslanika podrži rad poslanika u tom domu i jedinstvo SDA. 

On je najavio formiranje nove radne grupe koja bi trebalo da pripremi dokument o relaksaciji odnosa unutar SDA, te dodao da je većina od ova četiri poslanika zadovoljna posljednjim stavovima Predsjedništva SDA BiH. 

Izetbegović je potvrdio da će Abdulah Skaka biti kandidat za gradonačelnika Sarajeva. 

(SRNA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.