24.1.2017. 9:40
0
Izbor gradonačelnika Sarajeva neizvjestan: Žalba vijećnika Hodžića donosi novi preokret?
Centralna izborna komisija BiH još uvijek nije potvrdila mandate za 28 vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva zbog žalbe koju je uputio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Hasan Hodžić.

Hodžić se žalio na neregularnosti u procesu prilikom glasanja za sedam vijećnika koji iz ove sarajevske općine ulaze u sastav Gradskog vijeća, piše agencija Patria.

U žalbi je između ostaloga naveo kako je nemoguće da je glasalo 30 vijećnika, a da je u zapisniku koji je uredno potpisan i ovjeren, te dostavljen CIK-u napisano da je 30 važećih i jedan nevažeći glasački listić.

Hodžić je postavio pitanje koliko je zapravo vijećnika glasalo, jer matematički posmatrano to znači da je bilo njih 31.

Zbog povrede postupka u procesu glasanja Hodžić je zatražio od CIK-a da donese odluku o poništavanju izbora vijećnika te da se cijeli postupak ponovi kako bi glasanje bilo regularno.

Ova Hodžićeva žalba odgodila je održavanje konstituirajuće sjednice Graddskog vijeća, izbor rukovodstva vijeća i gradonačelnika i dogradonačelnika. Također, bude li ponovljeno glasanje postoji mogućnost da se promijeni stranački sastav vijećnika koji će iz Novog Grada ući u Gradsko vijeće, što onda dodatno mijenja situaciju.

SDA i SBB koje imaju 11 vijećnika, potpisale su koalicioni sporazum te definisale raspodjelu pozicija. SDA će prema ovom sporazumu dati kandidate za gradonačelnika i dogradonačelnika, te dva dopredsjedavajuća Gradskog vijeća, dok je SBB pripala pozicija predsjedavajućeg i jednog dogradonačelnika.

SDA će za gradonačelnika kandidovati Abdulaha Skaku, a SBB za predsjedavajućeg Igora Gavrića.

Problem je kako osigurati još četiri vijećnićke ruke, da bi ove dvije stranke imale 15 vijećnika što čini većinu u Gradskom vijeću.

Jučer je održan međustranački sastanak o podjeli komisija, na kojem su vijećnici, njih pet koji dolaze iz malih stranaka ili su nezavisni, izrazili nezadovoljstvo predloženom raspodjelom.

Konstituirajuća sjednica trebala bi biti održana 1. februara, ali je krajnje neizvjesno da li će SDA i SBB obezbijediti dodatna četiri vijećnika.

Za sada građanski blok (SDP, DF, NS, GS) koji ima 12 vijećnika nije se oglašavao da li će imati svoje kandidate. Kao protukandidat Skaki za poziciju gradonačelnika najčešće je spominjan Dževad Bećirović, bivši načelnik Općine Centar, koji je slovio za favorita.  





(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.