24.1.2017. 20:37
4
Sarajevo ostaje bez mladih: Čak 50% je nezaposleno i masovno napuštaju državu
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zajedno sa Institutom za razvoj mladih Kult proveli su istraživanje o potrebama i problemima mladih u Kantonu Sarajevo iz oblasti obrazovanja, nauke, socijalnih potreba mladih, sigurnosti, zapošljavanja.

Prema podacima iz Popisa stanovništva u Sarajevu živi oko 83.000 mladih u dobi od 15 do 29 godina i njihov najveći problem je nezaposlenost. To je osnovni razlog zašto mladi ne rješavaju stambeno pitanje, ne stupaju u brak i ne odlučuju se na zasnivanje porodice.

Kako je istakao resorni ministar Elvir Kazazović prema ovim rezultatima bit će izrađena Strategija prema mladima Kantona Sarajevo.

Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT smatra da u izradu tog strateškog dokumenta trebaju biti uključeni mladi koji su nosioci svih tih strateških pravaca.

- Mladi su iznimno važan, ako ne i najvažniji dio društva. Iznenađeni smo nekim rezultatima istraživanja, poput smanjenog broja srednjoškolaca što je opet pokazatelj odlaska mladih, nezasnivanja porodica, opadanja stope nataliteta, ne samo u Kantonu Sarajevo, već je to slika društva u kojem živimo - rekla je Vučković.

Rezultati istraživanja pokazali su da je od 2013. do 2015. godine broj broj srednjoškolaca smanjen za 23 posto, te da je najveći pad upisa srednjoškolaca zabilježen u strukovnim školama. S druge strane, broj studenata je povećan za 2,13 posto, a to iz Instituta obrazlažu činjenicom da veliki broj njih dolazi iz drugih gradova.

-  Mladi su nezadovoljni obrazovanjem najviše zbog nedostatka praktične nastave, no ipak veći problem predstavlja prerano napuštanje obrazovanja jer mladi smatraju da u njemu ne vide smisla. Što se tiče nezaposlenosti, nezaposleno je oko 50 posto mladih u KS-u, odnosno svaka sedma zaposlena osoba je mlađa od 30 godina. Istraživanje pokazuje da mladi uglavnom rade na pozicijama gdje su plate manje (poput ugostiteljskih objekata). Također, podaci pokazuju da je zaposlen veći broj muškaraca nego žena, ali i da mladi ne rade posao za koji su se obrazovali – istaknuto je.

Rezultati su pokazali i to da bi  veliki broj mladih pokrenuo vlastiti biznis ali smatraju da za to nemaju poticaj.

Oko 12 posto mladih u KS-u je vjenčano, a tek osam posto ih ima djecu. Mladi uglavnom žive u stanu ili u kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja. Mladi uglavnom posjeduju zdravstvenu zaštitu preko roditelja/staratelja, a u toku godine oko 50 posto njih obavi sistematski pregled kao redovnu kontrolu.

Podaci između ostalog pokazuju i da mladi uglavnom ne idu u kina i pozorišta, što je obrazloženo visokim cijenama ovih sadržaja za njih. Zbog finansijskih mogućnosti, rijetko i putuju.

-  Najveći problem predstavlja to što bi oko 37 posto mladih otišlo u inostranstvo zauvijek, 34 posto mladih bi otišlo na duži period kada bi im se za to pružila prilika, a već 18 posto mladih je poduzelo konkretne korake za odlazak iz zemlje. Mladi su zainteresirani i za politiku, uglavnom na nivou BiH, pa i na lokalnom nivou, dok ih entitetska vlast i EU ne zanimaju. Većina mladih informira se preko interneta, te slobodno vrijeme provodi u kafićima, šetnji, gledanju televizije i čitanju knjiga. Naročito je zabrinjavajuće da oko sedam posto mladih sedmično posjećuje kladionice. Ti podaci pokazuju da sve veći broj mladih postaje ovisno o kockanju - navedeno je  između ostalog u Analizi potreba i problema mladih.



(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.