24.1.2017. 21:44
2
"Nas bi otamo protjerali s tim koridorom, uništili bi nam Bunicu, kupalište, zagadili tri rijeke"
Mi želimo Koridor Vc, ali ne želimo da nam uništi sve ljepote, poručili su građani Hercegovine sa večerašnje tribine "Trasa Koridora Vc kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok", koja je u organizaciji Mostarskog kruga održana u Mostaru

Organizatorica tribine u Mostaru prof. dr. Maja Roso Popovac iz Mostarskog kruga je naglasila da je javna tribina "Trasa Koridora Vc kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok" održana s ciljem da se iznese problem koji bi mogao nanijeti nesagledive štete Hercegovini.

"Želimo izbjeći ovakvu trasu i sačuvati ono što je najljepše u Hercegovini, dolinu Neretve s Bunom, Bunicom bez štetnih utjecaja. Naravno, mi smo punim plućima i punim srcem za Koridor Vc u južnoj zoni i želimo da se povežemo sa svijetom, međutim želimo da praksa projektovanja bude ista kao što je u zemljama Europske unije i zemljama u okruženju, tako da ne narušava ekološke sisteme, poljoprivredu i nekakav daljnji prosperitet. Želimo da se ponovno pristupi projektovanju trase i to na lokaciji koja će manje štetiti građanima, poljoprivredi i ekonomiji i ekologiji i svemu ostalom", kazala je Roso Popovac.

Član predsjedništva Mostarskog Kruga prof. dr. Ahmed Džubur ističe kako je trasa Koridora Vc kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok veoma ishitren potez koji ne poštuje procedure koje su inače ustaljene kada se rade ovako osjetljivi projekti kao što je prolazak trase autoputa u blizina naseljenog mjesta.

Prije nekoliko godina, kako je naglasio, bio je opći stav onih koji sada zagovaraju izgradnju autoputa na ovoj trasi kao projekat koji je od dobrobiti za kompletnu zajednicu, da se radi o katastrofalnom projekti koji ima nesagledive loše posljedice po okoliš, ljude i biljni svijet i inače po kompletno stanje životne sredine.

"Na ovaj način bez analize i studije okoliša i provedenih javnih procedura i svega onoga što prati ovaj proces dovodi do toga da je jedno kompletno područje prepušteno maćehinskom odnosu i situaciju da je prostor Blagaja, Kosora, Hodbine i svih onih prostora koji gravitiraju ovoj trasi dovedeno u veoma tešku situaciju", istaknuo je Džubur.

Moguća izgradnja navedene trase prestrašila je i Miralema Kuku iz Malog Polja koji živi od poljoprivrede i strahuje za opstanak.

"Nas bi otamo protjerali s tim koridorom. Uništili bi nas. Poljoprivredom se bavimo, a to više ne bi mogli raditi. Uništili bi nam Bunicu, kupalište, zagadili tri rijeke", kazao je Kuko za Anadolu Agency (AA).

Stoga je tisuće mještana iz ugroženih područja potpisalo peticiju protiv izgradnje trase, a potpisnik peticije iz mostarskog naselja Ortiješ Vujedin Berberović ističe kako su mještani odlučni i jedinstveni u ovoj borbi.

"Mi kao potpisnici peticije već duži period radimo na tome da se izborimo da se spomenuta potencijalna trasa izmjesti na brda iznad južne zone grada Mostara, odnosno istočno od Gnojnica, Dračevica, Blagaja gdje nema praktično ništa uništiti. Sve ovo što spominje novi v.d. direktor cesta Adnan Terzić da će ova trasa koja bi trebala da ide brdima što je bilo i odobreno na federalnom parlamentu 2011. godine, koštati preko 200 milijuna skuplje od trase koja bi išla ravnicom, mi to ne možemo prihvatiti", kazao je Berberović za Anadolu Agency (AA).

U ime potpisnika peticije on je poručio je Parlamentu FBiH da vodi računa o narodu koji strahuje za svoj opstanak ukoliko se trasa Korida Vc  ne promjeni. U suprotnom, kako je poručio, bit će uništeni naselja među kojima su Ortiješ, Lakševine, Malo Poljem i Hodbina, ali i ljepote Hercegovine Buna, Bunica i Blagaj koji su prirodni biseri turizma.



(Anadolu Agency)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.