25.1.2017. 9:12
0
''Napredak odnosa između Kosova i Srbije važan za sve''
Voditeljica vanjske politike Europske unije Federica Mogherini ocijenila je kako su se dužnosnici Srbije i Kosova dogovorili da ostave tenzije iza sebe te da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Ona je pisanom priopćenju izdanom nakon sastanka u Bruxellesu naglasila kako je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije važan, kako za dvije strane u procesu, tako i za EU i zapadni Balkan u cjelini, te za naredne dane najavila seriju sastanaka na visokoj razini.

Ustvrdila je kako je ohrabrena liderstvom, vizijom, predanošću i zalaganjem koje su pokazali politički lideri u namjeri da kroz proces dijaloga riješe pitanja od međusobnog interesa.

 Voditeljica vanjske politike EU kaže kako će se sada konkretno i konstruktivno raditi na dogovorenom, u cilju dobrobiti naroda u Srbiji i na Kosovu.

"Ja ću kao posrednik u dijalogu nastaviti da stalno osobno budem uključena, pružajući podršku punoj implementaciji onoga što je dogovoreno večeras, primjeni već postignutih sporazuma i daljem napretku u normalizaciji odnosa između dvije strane", zaključila je Mogherini.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je, pak, kako sastanak u Bruxellesu nije bio lak, ali da je bio neophodan kako bi se spustile tenzije i nastavilo s razgovorima o daljoj normalizaciji odnosa.

"Mi smo zadovolji što se ovaj sastanak dogodio jer smo na pozive na rat iz Srbije odgovorili pozivima na mir i pozivima za integraciju u EU i NATO. Ne postoji alternativa dijalogu u budućnosti", kazao je. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.