2.2.2017. 16:47
0
"Rekli su mi da donesem radio stanicu. Rekao sam im da je efendija imao stanicu, to mi je bio znak da moram nestati"
Na suđenju za zločine počinjene u Janji (općina Bijeljina), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je nakon poziva za mobilizaciju otišao kod komandira policije Miće Đokića, koji mu je rekao da mora donijeti radiostanicu.

Omer Durgutović je ispričao da je 15. decembra 1992. godine dobio poziv za mobilizaciju dok se krio i spavao na drugim mjestima, a ne u porodičnoj kući u Janji.

“Otišao sam na posao i neko je dojavio da sam u fabrici. Došla su tri policajca da me traže. Izvukao sam se nekako na zadnja vrata, i pet ili šest dana sam se krio. Taj poziv i dolazak mi je bio dovoljan da ako padnem u njihove ruke, da mi je tu kraj”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, u Janji do decembra nije bilo sukoba, ali je bilo pritisaka da se preda oružje. Od pripadnika vojnih formacija, kako je naveo, bilo je na stotine “šarenaca”, za koje se nije znalo ko su i odakle dolaze, kao i rezervne policije.

“Dobio sam poziv od Stanice policije da se javim. Nisam pokušavao izbjeći poziv jer sam znao da sam u pravu. Komandira policije Miću Đokića sam poznavao. Saopćeno mi je da donesem radiostanicu koju imam kući. Mići sam pokušao da objasnim da je efendija imao stanicu i da ja ne znam za nju. On je uporno tražio da je donesem. To mi je znak bio da moram nestati”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je Janju napustio 24. decembra 1992. godine, uz pomoć određenih ljudi, i da je pobjegao čamcem.

Šest mjeseci kasnije, svjedok je, kako je kazao, saznao da su nestali njegova majka i brat.

“Ja sam čekao ne bi li mi neko javio gdje su. Dva mjeseca sam čekao informaciju o njima. I dan-danas čekam neki poziv. Ali neću to dočekati…”, dodao je on.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri, te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je izjavio da ga u Policijskoj stanici nije niko maltretirao, te da je kontakt sa Đokićem bio korektan.

Također je rekao da je neko prijavio nestanak majke i brata, te da je policija vršila uviđaj, ali da policijski izvještaj nikad nije vidio.

Suđenje se nastavlja 16. februara, prenosi Birn.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.