3.2.2017. 8:48
0
Uskoro stambena rješenje za korisnike alternativnih smještaja u Tešnju
Na području općine Tešanj u toku je realizacija Projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja kroz osiguranje javnih stambenih rješenja - CEB II". Tim projektom bit će ukinuto naselje Vila i izgrađen objekt za socijalno stanovanje s 21 stambenom jedinicom.

Time će se završiti priča o nekadašnjim izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima u Tešnju. Objekt se gradi nedaleko od sadašnje lokacije, odnosno na nekadašnjoj lokaciji sličnog objekta ADRA u Medakovu - kazao je koordinator Projekta CEB II Mirnes Dedukić za Fenu.

Istakao je da će  putem Projekta ''CEB II'' i izgradnju objekta u mjestu Medakovo biti zbrinuta 21 porodica, odnosno 67 članova domaćinstva, iz kategorije raseljene osobe koje su iz općina Doboj i Teslić.

Naveo je da izgradnja objekta zavisi od provođenja postupka javne nabavke za izbor izvođača radova, ali se početak očekuje u građevinskoj sezoni 2017. Svi detalji su propisani u smjernicama i projektnom zadatku koji su usvojeni kroz CEB II.

Za realizaciju tog projekta osigurano je oko 900.000 KM Razvojne banke Vijeća Evrope, Bosne i Hercegovine, a realizovat će se u saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim ministarstvima, kao i UNHCR-om.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kazao je da je Općina osigurala lokaciju za izgradnju objekta, sve potrebne dozvole, priključke, nadzor nad izvođenjem radova i cjelokupnu koordinaciju na Projektu u vrijednosti oko 200.000 KM.

Podsjeća da su 2011. godine, kada je projekt započet, bila dva izbjeglička naselja: Rosulje i Vila.

Vlastitim sredstvima, naglašava, Općina Tešanj je uspjela zbrinuti ljude i ukloniti kolektivno naselje u Rosuljama, a to će, ističe, uraditi i s korisnicima naselja Vila, putem  CEB II.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.