4.2.2017. 15:26
1
KCUS - Uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u petak su uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije kod pacijenata starije životne dobi, saopćeno je iz KCUS-a.

Operativni zahvati urađeni su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli te bolnice u Zenici.

U izvođenju ovih, veoma zahtjevnih operativnih zahvata, učestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa veoma brzo bili spremni za intervenciju.

- Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veoma brzo smo formirali timove ljekara te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Kliničkim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je urađena eksplantacija organa. Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri - istakla je šefica Klinike za nefrologiju, prof. dr. Senija Rašić.

Rašić je izrazila veliku zahvalnost generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović, koja daje punu podršku razvoju transplantacione medicine u KCUS, ali i svim ostalim granama medicine u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

- Posebno bih istakla i činjenicu da se Zenica do sada ističe po broju donora organa, te se iskreno nadamo da će ovaj primjeri slijediti i ostali gradovi – kazalaje prof. dr. Rašić.

Direktor hirurških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović kazao je da KCUS radi na revitalizaciji i unaprijeđenju transplantacione medicine te da su ove dvije transplantacije najbolji dokaz toga.

- Naš cilj je očuvanje i unaprijeđenje zdravlja svih naših pacijenata, te konstantno radimo na profesionalnom usavršavanju i nadogradnji, u svim oblastima. Dvije kadaverične operacije koje smo uradili u koordinaciji sa kolegama iz KC Tuzla i bolnice Zenica su zahvaljujući odličnoj i brzoj reakciji svih nas protekle u najboljem mogućem redu. Prvi postoperativni tok protiče uredno, a  pacijenti su odmah promokrili, što je veoma dobar znak – kazao je direktor Hirurških disciplina, prof. dr. Dželaludin Junuzović, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

(FENA) 

KCUS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.