6.2.2017. 20:12
0
"Gubici u Vodovodu su povećani u posljednjih nekoliko godina. Vodovodna infrastruktura u Sarajevu je zapuštena"
Udruženje građana "Eko akcija", građanska inicijativa "Borba za život" i organizacija "Jedan grad, jedna borba" okupili su večeras građane na javnoj raspravi o problemima u snabdijevanju Sarajeva vodom.

Anes Podić iz Udruženja građana "Eko akcija" kazao je novinarima prije skupa da je vodovodna infrastruktura u Sarajevu zapuštena, a ulaganja u tom pravcu nedovoljna. Zbog toga, kaže, grad ima neredovno snabdijevanje vodom.

- U periodu neposredno poslije rata u BiH, sarajevski "Vodovod i kanalizacija " bio je u relativno dobrom stanju, ali su od 2000. godine (posebno posljednjih godina) gubici znatno povećani. Posljedica toga je redukcija vode u mnogim dijelovima grada - kazao je.   

Rješenje trenutne situacije vidi u ulaganju u to preduzeće za koje kaže da, od novca koje prikupi, teško uspije podmiriti tekuće troškove te da nema novca za popravku infrastrukture.

- Na mnogim mjestima vodovodna infrastruktura je oštećena, a posljedica toga je nedovoljna količina vode u sistemu i redukcija - kazao je.        

Podić naglašava da bi Kanton Sarajevo, kao najbogatija lokalna zajednica u BiH, mogao iznaći dovoljno novca (mimo kredita) za popravku vodovodne infrastrukture.

Po njegovim riječima, redukcija vode i pad pritiska u cijevima predstavlja i potencijalni zdravstveni rizik za stanovništvo „i opasnost da u cijevi uđe svašta, od fekalnih bakterija do teških metala i otrova".

- Nažalost, i broj kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće je nedovoljan - kazao je.   

Iz Udruženja potrošače KS kažu novinarima da je uslijed redukcije vode ugroženo jedno od prava potrošača te ih poziva (pravne i fizičke osobe) da im se pridruže u organiziranom prigovoru (kolektivna tužba) što ga pripremaju protiv pružaoca usluga zbog neadekvatne i neblagovremene isporuke vode. Jedan od zahtjeva bit će da računi za vodu budu umanjeni jer, kako su kazali, isporuka nije kontinuirana, a značajna količina vode nije za piće.

Organizatori su večeras novinarima kazali da se, iako blagovremeno pozvani, na drugu građansku javnu raspravu o snabdijevanju Sarajeva vodom nisu odazvali predstavnici kantonalnih institucija nadležnih za snabdijevanje grada vodom.  

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.