7.2.2017. 14:11
1
Udruženje kriminalista: Zakon mora osigurati da u policiji rade samo specijalizirani kadrovi
Zastupnici Skupšine Kantona Sarajevo raspravljat će o Nacrtu Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, na sjednici zakazana za utorak. Tim povodom, Članovi Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti te Udruženja Vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije uputili su nekoliko prijedloga koje smatraju da treba uvrsiti u novi Zakon o policijskim službenicima u KS, kako bi se položaj policajaca u ovom kantonu dodatno poboljšao.

Naglašavamo da krivičnopravni sistem igra ključnu ulogu u očuvanju vladavine prava, dok policija ima presudnu ulogu u tom sistemu. S posebnom pažnjom je potrebno donositi propise iz ove oblasti ali i nadzirati i kontrolisati njihovu primjenu. Naime, u predloženom nacrtu Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo u članu 52, stav 1, tačka c) kao jedan od opštih uslova zaposlenja u policijskom organu u činu mlađeg inspektora navodi se da kandidat treba da ima najmanje VI (šesti) stepen školske spreme ili završen prvi ciklus visokog obrazovanja koji iznosi najmanje 180 ECTS bodova. To bi značilo da za radno mjesto policijskog službenika u činu mlađeg inspektora može konkurisati svako sa završenim fakultetom bez obzira na usmjerenje, što svakako ne odgovora potrebama službe odnosno obavljanja veoma složenih i specifičnih poslova ovlaštenih službenih lica za koja su nužna specijalistička znanja – smatraju iz Udruženja.

Iz Udrženja podsjećaju da istovremeno statistike Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo bilježe porast nezaposlenih lica sa stečenim zvanjima diplomiranog kriminaliste, kriminologa ili menadžera sigurnosti.

- U svom svakodnevnom radu policijski se službenici suočavaju sa veoma važnim i složenim izazovima. Otkrivanje krivičnih djela i identifikovanje njihovih počinitelja spada u kategoriju najsloženijih poslova koji se provode u državnoj organizaciji. Uspješnost ovog djelovanja nerijetko opredjeljuje postupanje i svih ostalih organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta, tako da greške ili propusti u preliminarnoj fazi borbe protiv kriminaliteta ostavljaju nenadoknadive posljedice za sistem vladavine prava.

Profesionalno, objektivno i stručno djelovanje policijskih službenika na provođenju propisa iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova zavisi prvenstveno od odredbi koje se odnose na zapošljavanje, unapređenje i ocjenjivanje rada policijskih službenika.

Evidentno je da trenutni pozitivnopravni okvir nije ponudio apsolutno nikakvu prednost kadrovima specijaliziranim za rad u policijskim organima. Ako se uzme u obzir i to da diplomirani kriminalisti, kriminolozi i menadžeri sigurnosti objektivno nisu u prilici da apliciraju za poslove izvan struke, jasna je problematičnost trenutne otvorenosti pozicija u policijskim organima za sve druge kadrove.

Jedina društveno odgovorna politika u ovom trenutku uključivala bi osiguranje garantovanih radnih mjesta u struci, a na isti način kako ih ostvaruju pravnici unutar pravosudnih institucija ili ljekari u medicinskoj struci.

Članovi Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti te Udruženja Vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, cijeneći i uvažavajući složenost i raznovrsnost poslova koji spadaju u nadležnost policijskih službenika, mišljenja su kako je neophodno u procedurama odabira ali i kasnijeg napredovanja policijskih službenika voditi računa, pored profesionalnog iskustva, i o stručnoj spremi. Na taj način, svoju punu afirmaciju bi dobile specifične struke u našem visokoškolskom sistemu, a koje su temeljno vođene potrebama policijskih i srodnih institucija. Pored toga, došlo bi i do značajnog iskoraka u pravcu specijaliziranja poslova u policiji na način da se precizno definišu radna mjesta prema vrsti stručne spreme. Tako bi na najbolji način efektivnost rada policijskih tijela bila dovedena u vezu sa profesijama kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti – smatraju iz Udrženja.

Udruženje kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti i Udruženje Vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije namjeravaju uzeti aktivno učešće u javnim raspravama koje će se održati po usvajanju nacrta Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.