7.2.2017. 17:48
0
Izetbegović i Čović primili predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Petrovu za posjetu i dolazak visoke delegacije Hrvatskog sabora. Dvije susjedne zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i intenzivne susrete na najvišem i visokom nivou. Postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi, s ciljem dobijanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017.  godine.

Izražena je nada da će doći do zaključivanja Sporazuma o evropskom partnerstvu s Republikom Hrvatskom. To bi stvorilo pravni okvir i mogućnost da se tehnička, stručna i ekspertna pomoć u punoj mjeri iskoriste, s ciljem što bolje pripreme bosanskohercegovačkih institucija za ispunjenje uvjeta za pristupanje EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Petrov je ponovio snažnu podršku Republike Hrvatske u procesima integracija Evropskoj uniji. Naglašeno je kako će se pružanje pomoći nastaviti i u budućem vremenu koje je za Bosnu i Hercegovinu od neizmjerne važnosti. Izrazio je uvjerenje u skoro održavanje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Obostrano je naglašena potreba intenziviranja saradnje u području ekonomije, turizma i poljoprivrede. Razgovarano je o značaju sprovođenja infrastrukturnih i energetskih projekata, poput mostova preko rijeke Save u Svilaju i Bosanskoj Gradišci, Jadransko-jonske autoceste, te Jadransko-jonskog plinovoda.

 U delegaciji Hrvatskog sabora, pored Petrova, bili su i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i šef Hrvatsko-bosanskohercegovačke međuparlamentarne grupe prijateljstva Zlatko Hasanbegović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.