7.2.2017. 17:53
0
Direktor Hidroelektrane Jablanica: Na Jablaničkom jezeru nije bilo ekološke katastrofe
Direktor Hidroelektrane Jablanica Ramiz Zahirović izjavio je u utorak kako je na Jablaničkom jezeru postojala vanredna situacija u decembru i januaru, no da nije bilo nikakve ekološke katastrofe.

- Zaista smo imali jednu vanrednu situaciju u decembru i januaru, odnosno jako niskih dotoka kako zbog jako sušnog perioda, tako i zbog ekstremno niskih temperatura u januaru. U ovome periodu imali smo pražnjenje kvote, a naravno da moramo poštivati i neke druge parametre, odnosno da propuštamo neke biološke minimume iz HE Jablanica. Kroz vodne dozvole imamo tačno definisano šta možemo uraditi i u potpunosti se pridržavamo tih akata koji su vezani za ovakve vanredne situacije - kazao je Zahirović u izjavi za Fenu te dodao kako je ta hidroelektrana radila u skladu s pravilnicima i vodnim dozvolama.

Podvukao je kako ovakva situacija nije nešto što se nije događalo i prethodnih godina.

- U 2012. godini imali smo sličnu situaciju, kada je kvota jezera bila približno kao što je sada, no ni tada nije bilo nikakvih ekoloških katastrofa – ustvrdio je.

 Što se tiče odnosa sa ribljim udruženjima, direktor HE Jablanica kaže kako ta hidroelektrana ima i godišnji program poribljavanja koji obavlja veoma korektno.

Istaknuo je kako oni, kao jedna društveno odgovorna kompanija, imaju u planu da sagledaju cjelokupnu situaciju te procijene koji su daljnji koraci.

-  Imamo u planu angažovati nekoga od stručnih institucija da sagleda to stanje, napravi jedan regular presjeka i sve ono što bude evidentirano kao šteta, mi ćemo sigurno nadoknaditi. Pisanje u medijima da se radi o nekih dva miliona riba je neprovjereno i neutemeljeno. Prije svega to treba sve dokumentovati neko ko je stručan za to, a mi ćemo dalje postupiti prema tim dostavljenim elaboratima, koje će stručnjaci uraditi. Smatram da je to po meni sasvim korektno s naše strane, a već od petka hidrološke prilike nam idu na ruku – kazao je.

- Uslijed padavina imamo značajno povećanje akumulacije, tako da se stanje normalizuje po pitanju kvote a naravno i ribljeg i životinjskog fonda, tako da sam iskreno sretan što se to dešava poslije dva mjeseca ekstremne suše i nadam se da ćemo u narednom periodu imati zadovoljavajuću situaciju -  poručio je Zahirović.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.