13.2.2017. 17:27
1
Turistička zajednica Vlade KS izazvala anarhiju: Sarajevski hotelijeri ubiru ali ne plaćaju takse
Na području Kantona Sarajevo trenutno djeluju dvije turističke zajednice; Turistička zajednica Kantona Sarajevo, osnovana 1998., i nova Turistička zajednica koju je Vlada KS osnovala prije nekoliko mjeseci. Niz je kontroverzi oko nove, Vladine turističke zajednice.

Šemsudin Džeko, direktor 'stare' Turističke zajednice Kantona Sarajevo rekao je za Patriju da Vlada nije unaprijedila sektor turizma u Sarajevu, kako je najavljivala osnivanjem nove TZ. Naprotiv. U Kantonu Sarajevo, kaže, sada vlada anarhija, kada je riječ o sektoru turizma.

Svaki turista koji prenoći u Sarajevu plaća 2 KM takse po noćenju. Turisti koji dolaze organizirano u dnevnu posjetu na područje KS, plaćaju 1 KM. Taj novac hotelijeri su uplaćivali na račun Turističke zajednice. Od ovih taksi Turistička zajednica u 2016. godini je prikupila oko 800.000 KM. Novac je korišten za promovisanje turističkih vrijednosti Kantona Sarajevo. Ranijih godina prikupljeno je mnogo manje takse.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je da nije zadovoljan naplatom boravišnih taksi, te da Turistička zajednica treba raditi mnogo bolje i da treba prikupiti više novca. On nije želio unaprijediti rad postojeće Turističke zajednice, već je Vlada osnovala novu Turističku zajednicu.

Sada se može zaključiti da nije došlo do poboljšanja ubiranja turističkih taksi. Naprotiv, došlo je do znatnog pada ili potpunog prekida prikupljanja taksi. Federalni nivo vlasti priznaje staru, a kantonalni nivo novu Turističku zajednicu. Takav vakuum najbolje koriste hotelijeri, koji ubiru takse od turista, ali ih ne plaćaju ni staroj ni novoj turističkoj zajednici.

Tridesetčetiri radnika stare turističke zajednice već su zapali u finansijske probleme. Plata za januar im nije isplaćena. Na posao ne dolaze ni radnici nove turističke zajednice.

- Vlada je novu turističku zajednicu osnovala na adresi na kojoj radi i postojeća turistička zajednica. Međutim, nikada niko nije došao na posao. Nikada nismo vidjeli da neko radi u novoj Turističkoj zajednici. Naši radnici uredno dolaze na posao, ali ne možemo isplatiti plaće. Hotelijeri ne plaćaju takse ni nama, ali ni na račun nove Turističke zajednice – kaže Džeko.

Federalno ministarstvo finansija donijelo je u januaru Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH. U tim izmjenama ne spominju se nikakve izmjene glede računa Turističke zajednice u Kantonu Sarajevu. Dakle, Federalno ministarstvo finansija još uvijek priznaje staru Turističku zajednicu KS.

Slučaj turističkih zajednica u Sarajevu završio je pred Ustavnim sudom FBiH. Pravnici stare Turističke zajednice pokrenuli su ocjenu ustavnosti kantonalnog Zakona o turizmu, na osnovu kojeg su iz Vlade i osnovali novu Turističku zajednicu. Padne li ovaj zakon, Vlada će morati gasiti tek formiranu Turističku zajednicu. Kako god se završio ovaj slučaj, Džeko kaže da su premijer Konaković, Vlada i Skupština KS već nanijeli štetu Kantonu Sarajevo.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.