15.2.2017. 18:38
0
Oglušili se na Odluku Ustavnog suda BiH: SDP i DF uputili zahtjev za smjenu Pendeš, Jusić i Jerinića
Državni zastupnici SDP BiH i Demokratske fronte Damir Bećirović, Željko Komšić, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Maja Gasal –Vražalica, Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović uputili su predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću zahtjev za iniciranjem glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH i to na način da se glasa o smjeni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

-Ministrica odbrane Marina Pendeš i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić su protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela OS BiH na dan 9. januar 2017. godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizovala Vlada entiteta Republika Srpska obilježavajući 9. januar kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine, Odlukom broj U – 3/13 od 26.11.2016. godine, utvrdio kao neustavan.

Bitno je istaći da su Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić prekoračili granice svog službenog ovlaštenja kada su suprotno Zakonu o odbrani BiH i Zakonu o službi u OS BiH naredili i dozvolili upotrebu dijela OS BiH po zahtjevu jednog člana Predsjedništva BiH.

Time su navedeni dužnosnici dozvolili nezakonitu upotrebu jedinica OS BiH i propustili da izvrše svoju službenu dužnost po kojoj mogu dozvoliti upotrebu OS BiH samo po ovlaštenju Predsjedništva BiH.

Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić su svojim (ne)djelovanjem nanijeli ogromnu štetu ugledu institucija BiH, posebno OS BiH, za čije su zakonito djelovanje upravo oni i nadležni. Oglušili su se na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je obavezujuća za sve, te postupili suprotno toj odluci. Uzevši u obzir aspiracije Bosne i Hercegovine ka euro-atlanskim integracijama, evidentno je da su ministrica odbrane Marina Pendeš, kao i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić, izgubili kredibilitet neophodan za obavljanje ovako odgovornih funkcija.

Zbog svega navedenog smatramo da Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić ne trebaju više obnašati pozicije na kojima se nalaze, jer sa svakim danom koji provedu na svojim funkcijama nanose još više štete ugledu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog toga je potrebno u što kraćem roku a u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na dnevni red Zastupničkog doma PSBiH uvrstiti glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara, stoji u zahtjevu državnih zastupnika SDP i DF.


(Patria)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.