19.2.2017. 13:32
0
Moore: Nadam se da će izbori u Stocu biti osnova za dijalog
Povodom ponovljenih lokalnih izbora u Općini Stolac Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore danas boravi u ovome bh. gradu. On je posjetio nekoliko glasačkih mjesta u stolačkoj općini, a prilikom posjete glasačkom mjesto u Osnovnoj školi u Stocu izjavio, da kako Misija OSCE-a prati čitavu situaciju, te istaknuo da svi građani trebaju iskoristiti svoje demokratsko građansko pravo i izaći na izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

„Misija OSCE prati čitavu izbornu situaciju u BiH, već od 1995. godine, ustvari imali smo i vodeću ulogu do 2002 godine. Nemamo takvu ulogu sada, a i nemamo ni posmatrača. Nismo tu u vezi sa izborima nego zbog toga što moramo pratiti opće stanje svugdje u BiH. Naravno 2. oktobra prošle godine bila su veoma teška dešavanja koja nisu i ne mogu da budu nikako presedan ni za BiH ni za bilo kakve izbore. Mi smo još uvijek u veoma uspješnoj suradnji sa SIP-om, odnosno CIK-om BiH i oni imaju punu našu podršku“, kazao je Moore, te poručio da je Misija OSCE-a zauvijek sa građanima BiH:

„Nadamo se da će ljudi koristiti svoje demokratsko pravo i shvatiti svoju građansku dužnost, te danas glasati za gradske vijećnike i načelnike, zbog toga što već godinama Stolac ima brojne probleme i prepreke. Želimo sve više ekonomskog razvoja i dijaloga između svih građana Stoca. Nadamo se da će ovi izbori biti pravi osnov za takav dijalog“, rekao je Moore.

Ovom prilikom je prokomentirao i pitanje Mostar koji se kako je naglasio sa Stocom ne može porediti.

„U Stocu postoji izborni zakon kao i u drugim gradovima BiH, ali dešavanja 2.10. nisu prihvatljiva. U Mostaru je situacija potpuno drugačija, nema Statuta, više od osam godina nije bilo lokalnih izbora. To je nadležnost HDZ-a BiH i SDA, na visokoj razini. Način i konkretno rješenje, konkretan zajednički prijedlog. Neće to biti kreiranje međunarodne zajednice. Odgovarajući lideri za Mostar bi trebali naći rješenje“, istakao je Moore.

Ponovljeni općtinski izbori u Stocu, za koje je registrovano 10.052 redovnih birača i 1.312 birača koji će glasati putem pošte to mogu danas učiniti u razdoblju od 7 do 19 sati na 24 biračka mjesta. Od toga je 19 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasovanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji rade na terenu.

Registrovani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac mogu glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH). 

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.