19.2.2017. 19:36
1
Zatvorena birališta u Stocu, nazočio i Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore
Sva birališta za ponovljene lokalne izbore u Stocu su zatvorena, čime su završena glasovanja za novo rukovodstvo toga grada, a zatvaranju biračkih mjesta u Osnovnoj školi Stolac točno u 19 sati nazočio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore.


Po riječima predsjednika Općinske izborne komisije Stolac, Joze Matića u 19 sati su zatvorena 23 biračka mjesta dok je pet minuta kasnije zatvoreno biralište broj 16 u Gorici koje je i jutros kasnilo pet minuta sa otvaranjem zbog tehničkih problema. Ponovljeni izbori u Stocu, kako ističe protekli su bez incidenta, a od 7 do 19 sati glasalo je više od 60 posto građana.

„U razdoblju od 7 do 19 sati glasalo je više od 6.000 građana Stoca, a rezultate ponovljenih lokalnih izbora CIK će objaviti u 22 sata“, kazao je Matić.

Građani su danas u razdoblju od 7 do 19 sati imali mogućnost glasati na 24 biračka mjesta. Od toga je bilo otvoreno 19 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasovanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji su radili na terenu. 
Ukupan broj registriranih birača u općini Stolac, je 11.404. Od toga je 10.052 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Registrirani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac imali su mogućnost glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazilo 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Izbori u Stocu prekinuti su 2. listopada 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu, te krađe i uništavanja izbornog materijala. Ponovljene izbore, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, promatralo je više od 300 domaćih i međunarodnih promatrača, a snažne policijske snage MUP-a HNK pratile su stanje sigurnosti kako bi danas u ovom bh. gradu neometano protekli ponovljeni izbori. 

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.