19.2.2017. 21:05
0
Dodik-Pavić-Đokić: Optužbe na račun Izetbegovića, održati sastanak lidera svih partija u RS
Na sastanku u Banja Luci kome su prisustvovali predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić razgovarano je o reviziji presude BiH protiv Srbije


Dodik je rekao da je najava revizije tužbe pokušaj zloupotrebe i jedna u nizu mjera kojim se nastoji osporiti Republika Srpska. Navodi da namjera o pokretanju revizije nije odluka dvojice članova Predsjedništva BiH, nego da je to odluka Bakira Izetbegovića i ima loše namjere. 

- Bošnjaci, ako žele da uspije BiH, moraju da shvate da postoji srpski narod i da bi trebalo funkcionisati u skladu sa Dejtonskim sporazumom - poručio je Dodik i naglasio da Izetbegović svojim ponašanjem rizikuje funkcionisanje i postojanje BiH.

Dodik je istakao da očekuje da već u utorak, 21. februara bude održana sjednica NSRS, na kojoj će se razmatrati ukupan aktuelna situacija i biti zauzet stav oko ovog pitanja.

Učesnici sastanka pitaju se kako to da niko iz Međunarodne zajednice ne pokušava da osudi i spriječi takvu politiku. Kako je poručeno "na sceni je žrtvovanje mira".

Teške kvalifikacije izrečene su na račun Izetbegovića te mu je iz RS-a poručeno da je "uzurpator institucija BiH koje koristi za promociju svojih i stavova bošnjačke politike."

- To je politika koja BiH gura u potpuni suicid. Uvjeren sam da Izetbegović ovaj potez nije povukao sam i da iza ovoga stoji samo onaj dio bošnjačke elite koji se neki dan okupio u Sarajevu. Iza ovog scenarija stoji još neko, a taj neko nema dobre namjere - zaključio je Đokić. 

Koalicija SNSD-DNS-SP smatra da je neophodno što prije sazvati sastanak svih lidera političkih partija iz Republike Srpske, na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji ali i o ostalim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje institucija BiH. 

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.