20.2.2017. 15:36
0
Vlada RS-a: Isplata dugovanja budžetskim korisnicima u narednih 18 mjeseci
Predstavnici sindikata budžetskih korisnika u narednih deset dana odlučit će da li je prihvatljiv prijedlog Vlade RS-a da se radnicima u prosvjeti, pravosuđu, upravi, te unutrašnjim poslovima, višemilionska dugovanja isplate u roku od 18 mjeseci.

Vlada RS-a prosvjetnim radnicima po osnovu neisplaćenih naknada, za prijevoz, rođenje djeteta, jubilarne nagrade..., duguje  oko osam miliona KM, zaposlenim u pravosuđu oko 1,6 miliona, ali je 1,3 miliona utuženo od  radika, za radnike policije duguju su naknade u visini od oko četiri miliona, s tim da bi im naknade od oko milion KM trebale uskoro da isplate.

U narednih deset dana sindikat treba da razmotri da je Vladin prijedlog prihvatljiv, nakon čega bi radna grupa definirala potrebne procedure i isplate dugovanja počele bi uz plaću koja se isplaćuje u aprilu.

Predsjednik Sindikata radnika uprave u RS-u Tomislav Vrhovac je, nakon sastanka u Vladi, kazao da bi se redovna plaća i naknade  isplaćivale svaki mjesec, a nastala dugovanja sporazumno kroz narednih 18 mjeseci i vjeruje da su Vlada i sindikat blizu rješenja.

-Imamo obećanje da će za to biti novca za ove isplate. Da nemamo obećanja, ne bismo ni mogli da pregovaramo – dodao je Vrhovac.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je dodala da Vlada želi da izmiri obaveze prema budžetskim korisnicima i da se traga za modalitetima kako da do toga dođe, te da bi se neke manje naknade odmah isplaćivale, a za veće iznose u spomenutom roku.

Pojedini radnici su već tužili Vladu i očekuje da i oni prihvate ponuđene modele isplate.

Cvijanović žali što su poljoprivredni proizvođači u RS-u za 23.februar u Gradišci najavili proteste, zbog velikih dugova za podsticaje, podsjetivši da im je obećano da će im dugovi biti isplaćeni iz sredstava ruskog duga, ali da imaju pravo na proteste.

Cvijanović je obećala i da bi penzioneri u RS-u  trebalo da dobiju jednokratnu ili dvokratnu pomoć, budući da u prvom kvartalu nije moguće povećanje penzija u tom bh.entitetu.

Potvrdila je i da se razmatra otvaranje predstavništva RS-a na Kipru.

(FENA) 

Vlada RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.