22.2.2017. 15:39
0
Pripremljena informacija za raspravu na sjednici NSRS-a o reviziji tužbe
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o “Informaciji o mogućem zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore” najavljena je za 27. februar, a u pripremljenoj informaciji za raspravu se tvrdi "da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred sudom u Hagu ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju“.

-Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavljalo bi akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje te osobe - navodi se u informaciji koja je već objavljena u materijalima za ovo posebno zasjedanje na internet stranici Narodne skupštine RS-a.

Također se dodaje da je "u dosadašnjoj praksi Međunarodnom sudu pravde tri puta podnesen zahtjev za reviziju presude ovog suda i u svim ovim slučajevima podnosilac zahtjeva za reviziju nije ostvario uspjeh“.

U informaciji se još ukazuje na tužbu iz 20. marta 1993. godine koju je BiH podnijela Međunarodnom sudu pravde protiv Savezne Republike Jugoslavije (od 4. februara 2003. godine državna zajednica "Srbija i Crna Gora“, a od 3. juna 2006. godine "Republika Srbija“).

Iznosi se i stav o toj tužbi te podsjeća na odluku i obrazloženje presude Suda u Hagu. 

Navodi se i da Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

Posebna sjednica entitetskog parlamenta je zakazana na inicijativu potrebnog broja poslanika, kojima bi trebalo da se obrate predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

(FENA/Merima Druškić) 

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.