23.2.2017. 17:09
0
PIC: Zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije u BiH nakon zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije
Članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) su na vanrednoj trosatnoj sjednici Vijeća u Sarajevu u četvrtak usvojile zajedničku izjavu u kojoj je izražena zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, koji je tražio sazivanje sjednice zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, novinarima je kazao da je završena sjednica te da je usvojena zajednička izjava.

"Svaki od nas želio bi vidjeti ovu izjavu drugačije, ali zajednička izjava je bolja od nacionalnih stavova. Ovakva situacija u zemlji mogla bi uticati na djelovanje institucija vlasti", rekao je Ivancov.

Istakao je također da je zaključaj sjednice da se djeluje na temeljima dijaloga i kompromisa, istakavši da su predstavnici Republike Turske izdvojili svoje mišljenje iz paragrafa koji se odnosi na zabrinost trenutnim stanjem u državi i donošenje jednostranih odluka.

U izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a izražena je zabrinutost zbog mogućih posljedica na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

"Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se također da su ambasadori Upravnog odbora svjesni patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživjelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji.

"Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduvjeti da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u posljednje dvije decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama", zaključeno je u izjavi.

Podsjetimo, agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde Safet Softić predao je danas u Haagu zahtjev za reviziju presude, a takvoj odluci snažno su se usprotivili predstavnici političkih partija iz entiteta Republika Srpska.

(Anadolu Agency) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.