25.2.2017. 18:46
12
Oštre reakcije zbog revizije i u subotu: Ivanić će pisati Hagu, Borenović o reviziji razgovao u SAD
Oštre reakcije na podnošenje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu stigle su iz bh. entiteta Republika Srpska i u subotu, piše Patria.

Prеdsjеdаvајući Prеdsjеdništvа BiH Mlаdеn Ivаnić nајаviо је dа ćе pоsrеdstvоm pоsеbnоg izаslаnikа uputiti pismо Mеđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаagu, u kојim ćе Sud оbаvijеstiti dа Prеdsjеdništvо BiH niје dоnijеlо оdluku о rеviziјi tužbе prоtiv Srbiје.

Ivanić je rekao da će on odlučiti kada će uputiti to pismo, te da će o tome javnost biti obaviještena. Revizijom se bavio i njegov stranački kolega, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Iz ove partije je saopćeno kako se Borenović sastao u Vašingtonu u petak navečer sa direktorom Stejt departmenta za jugoistočnu Evropu Metju Palmerom, a na tom sastanku je razgiovarano, između ostalog, i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Reagirala je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. „Ova tužba iako formalno naslovljena na Srbiju, usmjerena je na RS“, smatra Cvijanović. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je člana Predsjedništva BiH da su licemjerne njegove izjave o tome kako je spreman „pružiti ruku“, te da bi bilo najbolje da povuće zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid, koju je agent BiH Sakib Softić podnio u četvrtak Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Iz Saveza za promjene, koji sa SDA, SBB-om i HDZ-om BiH čine vlast na državnom nivou poručili su kako se neće povlačiti iz državnih institucija zbog zahtjeva za reviziju, iako se o tome razgovaralo, ali u svakom slučaju neće preći preko revizije tako olahko.

S druge strane, premijerka RS-a Željka Cvijanović najavila je zajedničku sjednicu Vlade RS i Vlade FBiH u Banja Luci 9. marta, na kojoj će se razgovarati o projektima koji mogu unaprijediti život građana u BiH, što su mnogi analitičari ocijenili pozitivnim, piše Patria.

(NAP/Merima Druškić)

12
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.