28.2.2017. 15:37
7
"Dobio sam otvoreno pismo od Suda, nakon mog odgovora odbacit će reviziju"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da je uvjeren da će Sud u Haagu, nakon argumenta koje će navesti u odgovoru na njihovo pismo, odbaciti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije kao neosnovan.

Istakao je da je njegovo pismo iz Suda stiglo otvoreno, što prelazi sve mjere razuma.

Ivanić je rekao da su samo bošnjački kadrovi bili u dodiru s tom poštom, a istragu će provesti nadležno ministarstvo nakon čega će on odlučiti  o mjerama i eventualno zatražiti opoziv ambasadora.

- Eto do čega dovodi paralelizam, sve je to posljedica ohrabrenja koje je ta struktura dobila od jednog člana Predsjedništva - rekao  je on i dodao da ta situacija predstavlja „jednu vrstu silovanja nad Srbima u institucijama BiH“.

Naveo je da u pismu stoji da treba razjasniti status agenta Sakiba  Softića, te da i Sud u Haagu o njemu govori kao o bivšem agentu, što „potvrđuje da će zahtjev za reviziju pasti na prvom koraku, kako je ranije i rekao“.

Ivanić je kazao da će Sudu odgovoriti da je Softiću mandat istekao 2007. i da nijedan zvaničan organ BiH nije donio odluku o pokretanju revizije, iako je sazvao sjednicu Predsjedništva o tom pitanju koju je napustio Bakir Izetbegović.

(Fena / Haris Ahbabović)

7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.