2.3.2017. 16:11
0
Satnica od 2,20 KM je makismum koji se može ponuditi medicinarima
FOTO: Source.ba / Arhiva
Neto satnica u iznosu od 2,20 KM maksimum je koji Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Srednjobosanske županije (SBŽ) može ponuditi uposlenima u zdravstvu, a da ne ugrozi financijsku stabilnost i redovno servisiranje ostalih obveza, priopćila je Vlada SBŽ-a nakon sjednice, na kojoj je utvrđen prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u SBŽ-u.

Iz Vlade je istaknuto da to čini linearno povećanje plaća u oblasti zdravstva za deset posto te da je prijedlogom kolektivnog ugovora predviđeno i tjedno radno vrijeme od 37,5 sati, što je u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH, u kojem je navedeno da puno radno vrijeme traje 40 sati ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.

Prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva podudara se s tekstom Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, a pojedina rješenja su i povoljnija za radnike, poput "naknade za dežurstvo koja je u federalnom ugovoru utvrđena u rasponu, a u predloženom županijskom ugovoru u gornjem iznosu".

U prijedlogu Vlade SBŽ-a utvrđeni su fiksni koeficijenti složenosti pojedinačnih poslova, odnosno zanimanja kako je to bilo regulirano i ranijim Kolektivnim ugovorom, u rasponu od 1,00 do 4,40.

- Federalnim kolektivnim ugovorom koeficijenti su dati u rasponu od 1,00 do 4,40, dok bi se pojedinačni poslovi, odnosno zanimanja utvrđivala Pravilnikom o radu. Upravo takvo pojedinačno utvrđivanje u ranijem periodu je stvaralo velike probleme na terenu, odnosno stvarale su se razlike u plaći od ustanove do ustanove - kaže se u priopćenju.

Kako je navedeno, predviđeno je da se ugovor sklapa na godinu dana, nakon čega će Vlada SBŽ-a pregovarati s Nezavisnim strukovnim sindikatom, uz obvezu da tada najniža neto satnica ne može biti niža od 2,20 KM.

Vlada SBŽ-a predlaže Nezavisnom strukovnom sindikatu i direktorima zdravstvenih javnih ustanova da razmotre Prijedlog kolektivnog ugovora i izjašnjenja dostave Ministarstvu zdravstva i socijalne politike u roku od pet dana.

Vlada je još jednom pozivala Sindikat da odluku o organiziranju generalnog štrajka stavi izvan snage dok traju pregovori s pregovaračkim timom Vlade SBŽ-a.

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a istaknuli su tijekom prošlotjednih pregovora s predstavnicima Vlade da ne pristaju na satnicu koja će biti manja od 2,31 KM te su najavili generalni štrajk za ponedjeljak, 6. ožujka.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.