3.3.2017. 10:06
0
OSA istražuje svog uposlenika zbog CEMT dozvola
Nedavno je u medijima objavljeno kako pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) istražuju izdavanje takozvanih CEMT dozvola te su zbog ove istrage pripadnici SIPA-e boravili u Ministarstvu prometa i komunikacija.

Kako saznaje agencija Patria i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH uključila se u istragu pokrenuvši istragu protiv jednog svog uposlenika, jer je uključen u „mutne radnje“ u vezi sa izdavanjem ovih dozvola.

CEMT dozvole su dokumenti na osnovu kojih se omogućava prijevoz tereta u međunarodnom saobraćaju, unutar država članica CEMT sporazuma. Potpisnice ovog sporazuma su sve evropske države.

Broj CEMT dozvola je ograničen, odnosno svaka zemlja članica ima utvrđenu kvotu ovih dozvola koje može izdati, ali jedan prijevoznik ne može ustupiti ovu dozvolu drugom.

Protiv uposlenika OSA-e I.R. istraga je pokrenuta još prije pola godine, a zbog navoda da je zajedno sa rukovodećim državnim službenicima iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH uzimao novac da bi određenim prevoznicima sredio CEMT dozvole i koncesije na određene linije.

U izvještajima inspektora tako se može naći informacija da je od vlasnika "Polić transa" iz Posušja uzeto 5.000 eura kako bi mu bila „sređena“ CEMT dozvola. Novac je uziman i od drugih prevoznika i firmi, navodi se u izvještajima inspektora, a spominje se i slučaj kada je preko advokata Slavena Jukića, koji je zastupnik firme "Solbus" uzeto također 50.000 eura!

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH i ranije je davalo naredbe za istrage u vezi ove problematike, a rezultat je bila optužnica, a zatim i pravosnažna presuda, koju je Sud BiH izrekao 2013. godine zbog izdavanja ovih dozvola 2006. i 2007. godine. Tom prilikom je trojici tadašnjih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH Nikoli Šegi, Mirku Šekari i Enisu Ajkuniću izrečena kazna od po tri godine zatvora.

U to vrijeme Šego se nalazio na funkciji sekretara Ministarstva, Ajkunić je bio stručni savjetnik u Sektoru za transport, a Šekara je pomoćnik ministra za transport.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.