4.3.2017. 10:43
0
Vladajući odbili sve zakone opozicije u RS-u
Aktivnost poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u predlaganju zakona vrlo je skromna.

Četiri zakona predložena od opozicije jedini su doprinos poslanika entitetskog parlamenta u ovom kontekstu, u 2016. godini.

Sva četiri odbila je skupštinska većina u RS-u, uključujući i one koji su predviđali smanjenje privilegija političara, kroz ukidanje "bijelog hljeba“.

Iz Centara civilnih inicijatica (CCI) upozoravaju da parlamentrana većina u RS-u lani nije pokazala razumijevanje za zakone koje je predlagala opozicija.

-Skupštinska većina u RS-u se poigrala s predlagačima (opozicijom) prihvatajući ove zakone u nacrtu, a onda ih je s ne baš kvalitetnim obrazloženjima odbacila na glasanju – ukazali su iz CCI-a u uzvještaju o monitoringu rada Narodne skupštine RS-a u 2016.

Naglašavaju da poslanici opozicije trebaju nastaviti s predlaganjem zakona, jer im je to posao.

-S druge strane, poslanici skupštinske većine trebaju usvojiti zakone koji imaju za cilj opće interese, kao što je bio zakon kojim su poslanici Narodne skupštine predlagali ukidanje tzv. "bijelog hljeba“ – navode iz CCI-a.

Osim ovog, opozija je lani predložila, a skupštinska većina odbacila na glasanju zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, koji je prema stavovima predlagača, trebao pomoći da građani koji imaju velike probleme s ovim kreditom, u narednom periodu na lakši i povoljniji način servisiraju svoje obaveze.

Zakon o visini stope zatezne kamate koji je došao kao aktivnost Kluba SDS-SRS RS, Kluba NDP, Kluba PDP-a i poslaničke grupe Napredna Srpska je prihvaćen u formi nacrta, ali je na oktobarskom zasjedanju parlamenta RS-a odbačen kada je trebao biti usvojen u formi prijedloga.

Zakon o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima je bio prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, kao i Zakon o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Oba zakona su prihvaćena u formi nacrta, ali su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave tvrdili da je u koliziji s drugih šest zakonskih rješenja i da su zbog toga neprihvatljivi, a ovo stanovište je prihvatila i skupštinska većina i na taj način je odbacila oba zakona poslaničke grupe Napredna Srpska.

Narodna skupština RS-a ima 83 poslanika, a imajući u vidu njihova lična primanja na mjesečnom nivou, privilegovani su u odnosu na građane koje treba da zastupaju, kao i da rade u njihovom interesu i kroz predlaganje zakona.

Uz minuli rad, prosječna plaća profesionalnog poslanika Narodne skupštine RS-a iznosi oko 3.000 KM.

Istovremeno, poslanici koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina poslanika koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.