5.3.2017. 19:52
4
OSBiH pucaju po nacionalnom šavu: Pod Dodikovom komandom Šesta pješadijska na čelu sa generalom Ilićem?
Patria
Patria
Reforma odbrane u Bosni i Hercegovini najuspješnija je od svih do sada provedenih. I predstavnici međunarodne zajednice, ali i svi akteri domaće političke scene, od 2005. godine pa do danas to su uvijek potencirali i uzimali za primjer kako se uspjelo spojiti u jedno one koji su se do jučer gledali preko nišana, a danas rame uz rame rade na istom zadatku- izgradnja i jačanje Oružanih snaga BiH, piše Patria.

A onda je iznenada, sve krenulo nizbrdo. Od neustavnog referenduma kada su pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, a na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika RS Milorada Dodika izašli na glasanje, i to ciljano, u uniformama.

Vojno -disciplinska komisija tada je ustanovila da nema kršenja Zakona o odbrani i OS BiH, a advokat Milan Petković koji je zastupao poručnika Nenada Pavića rekao je da on nije napravio nikakav prekršaj jer je kao građanin RS imao pravo da izađe na referendum.

Argument odbrane bio je i poziv jednog od vrhovnih komandanata Oružanih snaga BiH, Mladena Ivanića, da se izađe na referendum što je Pavić i uradio, čime je izvršio naređenje. Inače, i advokat Petković i predsjedavajući Ivanić osumnjičeni su u okviru istrage koju o neustavnom referendum vodi Tužilaštvo BiH.

Već na  neustavnom referendumu dalo se uočiti da su krenule nacionalne podjele unutar OS BiH, gdje su pripadnici iz reda srpskog naroda stavili se pod direktnu komandu i primili naređenje, ne samo od Ivanića kao jedne trećine vrhovnog komandanta, već i od Dodika.

Potom je osvanuo i 9. januar. Ivanić je na svoju ruku postrojio pripadnike OS BiH na obilježavanju neustavnog praznika, čime je praktično demonstrirao pucanje vojske po nacionalnim šavovima.

Dodik je otišao i korak dalje, te je na prijemu koji je organizovan 9. januara, naredio zamjeniku komandanta Komande za podršku generalu Gojku Kneževiću  da bude domaćin načelniku Generalštaba Vojske Srbije, generalu Ljubiši Dikoviću. U OS BiH se počelo sve glasnije govoriti kako je i general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijske brigade koja je smještena u kasarni Kozara u Banja Luci, pod direktnom Dodikovom kontrolom, te da je i on, uz generala Kneževića, kao i general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH kadar SNSD-a.

Na svečanosti održanoj 9. januara u dvorani Borik  učestvovali su svi srpski generali! Školski primjer antidejtonskog djelovanja.

Jedan do drugog „u stroju“ obučeni u svečane uniforme stajali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba general Mirko Tepšić, komandant Operativne komande general Dragan Vuković, komandant 6. pješadijske brigade general Radovan Ilić, te zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za resurse general Gojko Knežević.

Na svečanosti su bili i pukovnici Nebojša Janković i Milorad Krajšumović, a na postrojavanju Trećeg puka i pukovnik Savo Vidaković.

Svi ovi događaji bili su predmetom interne istrage koja je provedena po odluci ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Sačinjena su tri različita izvještaja. Predsjedništvu BiH dostavljen je onaj u kojem nedostaju dopisi trojice bošnjačkih oficira, koji upozoravaju da se radi o neustavnim i nezakonitim krivično kažnjivim aktivnostima.

Ministrica Pendeš u nekoliko je navrata javno obećala da će javnosti saopštiti informacije iz izvještaja koji je završen 2. februara, ali to se nije desilo. Navodno, Ministarstvo nema nadležnost da to uradi, već samo Predsjedništvo BiH.

Sada se na temelju tog, nepotpunog izvještaja koji ne prikazuje stvarno stanje od 8. i 9. januara radi na izmjenama “nepreciznih” procedura i pravilnika.

U međuvremenu Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu na osnovu krivične prijave koju su podnijeli SDP BiH, DF i GS, a SIPA je prošle sedmice izuzela svu dokumentaciju iz MO BiH koja se odnosi na događaje od 8. i 9 januara. 

(Patria / Haris Ahbabović)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.