6.3.2017. 15:17
0
Mještani Sopilja kod Nevesinja prijete da će se iseliti zbog samovolje komšije
Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Protić i članovi Odbora, te ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, danas su u zgradi općine Nevesinje razgovarali s načelnikom Općine Milenkom Avdalovićem, predsjednikom Skupštine općine Momčilom Vukotićem i komandirom nevesinjske policije Slavenkom Lučićem o problemima mještana sela Sopilja koji traje od 2008. godine i prijete da eskaliraju.


-Mještani sela Sopilja tri godine obraćaju se Odboru za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine, žaleći se na probleme koje im pravi komšija Luka Čuljka koji je blokirao prilazni put selu, provocira ih, zastrašuje i uništava njihovu imovinu, zbog čega je policija intervenisala čak 442 puta, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine o problemima u selu Sopilja stalno razgovaraju s predstavnicima Ministarstva pravde RS-a, policije i suda u Trebinju.

Policija je protiv Luke Čuljka podnijela sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu na osnovu čega je osuđen na 130 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu koju ne plaća.

Poslanici Narodne skupštine i ombudsman za ljudska prava BiH, u pratnji šefa nevesinjske policije i predstavnika lokalne vlasti, potom su posjetili selo Sopilja, gdje su razovarali s porodicama Matković, Kovačević i Spremo koje traže, kako se dodaje, da se problem konačno riješi ili da im se osigura smještaj kako bi mogli da se isele.

-Došli smo u Nevesinje, jer kao narodni poslanici koje su birali građani RS-a imamo obavezu da riješimo probleme mještana ovog sela. Ovdje je jasno da ne funkcioniraju institucije sistema - rekao je predsjednik Odbora Slobodan Protić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović je naveo da je ovo veliki problem koji je opteretio cijelu općinu. 

-Problem traje godinama. Zamolit ću vas da iscrpite mjere koje imate na raspolaganju da pomognemo zajedno ovim starim ljudima u selu Sopilja do kojih, zbog samovolje jednog čovjeka, ne može da dođe ni sanitet - kazao je Avdalović.

Dogovoreno je da uskoro bude održan sastanak u Nevesinju kojem će prisustvovati predstavnici općine, policije, Okružnog suda u Trebinju i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS-a na kojem će biti razmotreni svi aspekti problema sela Sopilja i šta je ko učinio na njegovom riješavanju.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora Nedeljko Glamočak, Nade Planinčević, Jasna Lukić, Mihnet Okić, te narodni poslanici iz Hercegovine Dragan Ristić i Zoran Pologoš.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.