6.3.2017. 20:00
0
Kapetanović-Rajakangas: Finska podržava evropski put BiH
Predsjedavajuća Grupe prijateljstva za države zapadne Evrope Nermina Kapetanović primila je danas u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Finske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Tima Rajakangasa.

Ambasador Finske naglasio je da ta prijateljska država podržava evropski put BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana.

Ambasador Rajakangas izrazio je spremnost njegove države da, putem implementacije različitih projekata, pomogne u provođenju reformi u oblastima javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u drugim oblastima s ciljem ubrzanja procesa evropskih integracija BiH. 

Tokom susreta razmijenjene su informacije o pitanju obrazovnog sistema i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti, posebno razmjene studenata i profesora, kao i o pitanju rodne ravnopravnosti, oblasti u kojoj BiH ima zakonske temelje, koji se, kako je rečeno, još uvijek u dovoljnoj mjeri ne provode u praksi.

S tim u vezi, razmotrene su mogućnosti da Finska pomogne procesima dalje demokratizacije bh. društva, kroz programe značajnijeg uključivanja mladih i žena u političke i društvene procese.

Kapetanović je naglasila da je, kroz saradnju srodnih parlamentarnih komisija i grupa prijateljstva, potrebno uspostaviti intenzivniju privrednu saradnju Finske i BiH.

Kapetanović je pozvala ambasadora da ohrabri finske privrednike da ulažu u BiH.

Razgovarano je i o organizaciji sastanka predstavnika ministarstava vanjske trgovine BiH i Finske s ciljem razmatranja mogućnosti plasmana bh. proizvoda na finsko tržište.

Ambasador Rajakangas pozvao je Kapetanović i članove Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu u Parlamentarnoj skupštini BiH da tokom ove godine posjete Finsku, saopćeno je iz PSBiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.