8.3.2017. 16:00
0
Rješavanje viška naoružanja - U protekloj godini uništeno 2.626 tona MiMES-a
U sklopu aktivnosti na rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) u posjedu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u toku 2016. godine je putem 100-postotnih inspekcija utvrđeno stvarno stanje 6.260 tona MiMES-a, pri čemu je pregledano više od 38.500.000 različitih komada MiMES-a i definiran njihov status u pogledu sigurnosti.


Istaknuto je to danas nakon završetka petnaeste sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, održane u Sarajevu, u čijem su fokusu bili rezultati rada na uništavanju viškova naoružanja, odnosno MiMES-a u protekloj godini, a čiji je domaćin bila Komanda EUFOR-a u BiH.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalmajor Senad Mašović je na pres-konferenciji naglasio da je tokom protekle godine na različite načine uništeno ukupno 2.626 tona MiMES-a, te su na tom planu 'zatvorena/realizirana' dva međunarodna projekta (Explode/Explode+, SECAP), čime su stvorene značajne pretpostavke za unapređenje infrastrukture na lokacijama za skladištenje MiMES-a i naoružanja.  

Najavio je, istovremeno, da je planom za 2017. godinu predviđen završetak 100-postotnih inspekcija, odnosno pregled preostalih 5.150 tona MiMES-a te da će u ovoj godini biti demilitarizirano/uništeno više od 4.000 tona MiMES-a, uz angažman vlastitih kapaciteta OSBiH i namjenske industrije.

General Mašović ukazao je na potrebu daljnjeg ulaganja u infrastrukturu, kao temeljnu pretpostavku za odgovarajuće upravljanje i čuvanje MiMES-a i naoružanja, navodeći da će u tom pogledu biti 'na raspolaganju' dva međunarodna projekta koji bi trebali biti finansijski podržani od Evropske unije, odnosno međunarodnih partnera (Explode 2, SECAP).

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Friedrich Schrotter ocijenio je da je situacija u vezi s viškovima MiMES-a znatno poboljšana u proteklom periodu, potcrtavajući da je trenutno fokus na ubrzanju 100-postotnih inspekcija.

Kazao je da je predviđeno angažiranje kapaciteta namjenske industrije uz regionalni pristup, kao i podrška međunarodne zajednice u okviru operacije „Zajednička odlučnost“.

General Schrotter je dodao da je u fokusu ukupnih aktivnosti jačanje sigurnosnih aspekata, odnosno smanjenje rizika po okoliš i rizika od mogućih nesreća kod provođenja svih planskih aktivnosti.  

Odao je priznanje na dosada postignutim rezultatima te pozvao sve aktere ovog procesa da ulože dodatne napore kako bi se planirane aktivnosti ubrzale i okončale u skladu s utvrđenom dinamikom.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s otuđenjem oružja i municije iz skladišta kasarne OSBiH u Bileći („Bilećki borci“) i drugim sličnim slučajevima, general Mašović je ukazao ne limitiranost OSBiH u pogledu resursa i kapaciteta, te na potrebu dodatnih finansijskih ulaganja na planu podizanja stepena sigurnosti vojnih lokacija, uključujući skladištenje i čuvanje naoružanja i MiMES-a.

Kada se radi o konkretnom slučaju, Mašović navodi da su u istragu u vezi s posljednjim nestankom oružja uključeni svi nadležni organi, izražavajući uvjerenje da će za istraga okončati utvrđivanjem odgovornosti za kršenje procedura i zakona, te promptnim sankcioniranjem odgovornih osoba.

Na isti upit, general Schrotter je bio izričit, naglašavajući da ima puno povjerenje u pravni okvir i institucije BiH, a što podrazumijeva provođenje istrage i sudsko procesuiranje odgovornih.      

Sjednici Komiteta prisustvovali su visoki dužnosnici MOBiH-a i OSBiH, koji su stalni članovi ovog komiteta, a u statusu posmatrača, predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Također, sjednici su prisustvovati stalni članovi Komiteta iz reda međunarodnih organizacija: Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Razvojnog program Ujedinjenih nacija (UNDP), Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - OSCE misije u BiH, NATO štaba Sarajevo, kao i predstavnici ambasada u BiH (Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Austrije, Švedske, Njemačke i Velike Britanije).

Strateški komitet za naoružanje municiju i minsko-eksplozivna sredstva je forum osnovan u svrhu efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom OSBiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.