9.3.2017. 16:28
0
Slučaj GRAS: Nastavljeno suđenje Jusufraniću i Petroviću
Svjedočenjem Ize Kukana danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS - Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović i za krivotvorenje službene isprave.

Svjedok optužbe Izo Kukan, koji je u periodu iz optužnog akta bio rukovodilac GRAS-ove tehničke službe, kazao je da je u tom svojstvu bio uključen u stručni kolegij koji je onda razmatrao pitanja u vezi s, u međuvremenu inkriminiranom nabavkom četiriju autopraonica, te da je bio zadužen za formiranje radne grupe sa zadatkom da izvrši pregled stanja tadašnjih GRAS-ovih praonica u sektorima tramvajskog, trolejbuskog i minibuskog saobraćaja.

Izvještaj u vezi s tim, kako navodi, dostavljen je generalnom direktoru, rukovodiocu tehničke službe, članovima spomenute radne grupe i arhivi, uz obrazloženje da je neke praonice moguće obnoviti a neke ne, odnosno da je potrebna nabavka novih.

Ostatak svjedočenja odnosio se na redoslijed/hronologiju i dinamiku  poteza kada se radi o pokretanju tenderske procedure, pribavljanju neophodnih dozvola/saglasnosti, odnosno izradi studije ekonomske opravdanosti nabavke spomenutih autopraonica i pripremnih građevinskih radova, te ulozi UO u tom kontekstu. Na ove okolnosti svjedok je nekada odgovarao potvrdno, nekada odrično, a nekada „kako se ne sjeća“.  

Tako je na konkretan upit o tome da li je stručni kolegij donio odluku o nabavci praonica, odgovorio da ne zna, te da se ne sjeća da li je UO GRAS-a donio odluku o pokretanju tenderske procedure za nabavku spomenutih praonica.

Svjedok je kazao da optuženi Jusufranić na njega nije vršio bilo kakav pritisak, te da bi GRAS bio 'druga priča' da se politika nije umiješala, odnosno da je na njegovom čelu ostao Jusufranić.

Nakon što mu je predočen dio njegovog ranijeg iskaza, koji se odnosi na drugooptuženog Petrovića, a u kojem se "navodi da je on bio u rodbinskom odnosu sa Jusufranićem (brat od supruge) te da je bio privilegiran i da je potpisivao neke marketinške ugovore, iako nije imao ovlasti za sklapanje poslovnih odnosa s trećim osobama", svjedok je rekao da se o tome pričalo u krugu firme, te da je to onda naveo na temelju saznanja 'rekla-kazala'.

Bivšeg generalnog direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe iskoristili svoje službene položaje i ovlaštenja, te nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta GRAS-u i budžetu Kantona Sarajevo. Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 KM, a obojica se terete da su drugome pribavili korist oko 100.000 KM.

Prije nastavka dokaznog postupka Sudsko vijeće u ovom predmetu obaviješteno je o tome da je drugi za danas pozvani svjedok Predrag Todorović, prema saznanjima Tužiteljstva, napustio BiH i nastanio se u SAD-u, te je u vezi s tim odlučeno da se njegovo prisustvo pokuša osigurati putem međunarodne pravne pomoći.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 6. april, za kada je planirano saslušanje novih svjedoka optužbe.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.