10.3.2017. 16:28
0
Nakon prestanka padavina: Vodotoci u Tuzlanskom kantonu u opadanju
Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite vodotoci na području ovog kantona, koji su prethodnih dana bili u porastu, sada su u fazi opadanja. U narednim danima očekuje se pojavljivanja klizišta, a već su prijavljeni u Tuzli, Gradačcu, Teočaku i Doboj /Istoku.

Kako je kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić vodostaj  Spreče je niži na području općina Kalesija i Živinice, ali i dijelom kojim protiče kroz općinu Gračanica za 22 centimetra.

- Nažalost, tokom noći vodostaj je bio u porastu na hidroakumulaciji Modrac za 21 centimetar kao i ispuštanje na brani, ali se to ne negativno ne odražava nizvodno. Vodostaj na brani je trenutno 32 centimetra preko preljevne tačke. Ispušta je se 101 kubni metar u sekundi - pojasnio je Tadić.

Napomenuo je da se i u drugim dijelovima Tuzlanskog kantona voda povlači u korita, ali se očekuje pojava klizišta te se u općinama gdje su već prijavljena prati situacija, a Tadić se nada da će se i ta situacija normalizirati ukoliko ne bude novih padavina u narednim danima.

- Značajnije padavine se ne očekuju pa bi moglo doći do potpune normalizacije stanja u Tuzlanskom kantonu - istaknuo je Tadić.

Na području Tuzle ekipe Civilne zaštite su u pripravnosti, ali je stanje stabilno.

Šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Tuzla Miralem Mulać kaže da je situacija u ovoj općini pod kontrolom, odnosno ove količine padavina nisu izazvale veće probleme.

- U dnevnim izvještajima imamo prijavljena klizišta, ali tek kada stručne ekipe izađu na teren moći će se reći da li se radi o klizištu ili ne. Prijave koje su bile vezane za broj klizišta, prema našim informacijama, radi se o četiri lokacije. Radilo se o lokacijama iz 2014. godine gdje je problem s površinskim vodama - kazao je Mulać.

Od prije dva dana na snazi je stanje prirodne nesreće u Doboj Istoku. Pod vodom je oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su unutar svojih korita, a trenutno nema poplavljenih objekata.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.