11.3.2017. 13:55
0
''Teško je razlučiti ko se od političara više izruguje svome narodu, a narod pokorno šuti''
Odluka međunarodnog Suda pravde u Hagu me zatekla u Briselu na međuparlamentarnom sastanku komiteta za prava žena i ravnopravnost spolova, kaže Diana Zelenika, poslanica u Predstavničkom domu PSBiH.


- Čitajući izjave pojedinih stranačkih lidera, ili bolje reći iščitavajući šutnju drugih, kao Hrvaticu me vrijeđa prvenstveno činjenica da „legitimni“ predstavnici hrvatskog naroda šute i nemaju nikakvu senzibilnost prema ratu i stradanju hrvatskog naroda u njemu. S druge strane oni koji se oglašavaju, presudu tumače jedino kao atak na bošnjački narod, kao da Hrvati nisu stradavali, kao da nije vršena agresija nad nama i kao da ne postoje brojna stratišta hrvatskog naroda – istakla je Zelenika.

Dalje navodi da je “neupitna činjenica da su Srbija i Crna Gora napravile agresiju na već međunarodno priznate granice BiH”.

- Neupitno je i da je najveći udar te agresije startno bio na Hrvate u dolini Neretve, Livnu i Posavini. Naravno, neupitno je i da su Srbi napadali i ostale dijelove BiH i stoga mi nije jasno da neko može zanemariti, po svim konvencijama, prekomjerna granatiranja i stradavanja Mostara, Sarajeva, Tuzle, Bihaća... Srbija je uz pomoć JNA i BiH Srba, sa teritorija BiH napravila agresiju na Hrvatsku, (avioni iz Mostara i Bihaća, granatiranje Slavonije iz Posavine). Tko to smije zanijekati taj je izdajica hrvatskog naroda na ovim prostorima – istakal je dalje dodajući da “hrvatska neodlučnost, kada su u pitanju zvanični predstavnici u vlasti, niti malo ne umanjuje lošu, točnije, traljavu pripremu tužbe i neozbiljnost prema svom narodu i državi, kakvu su pokazali bošnjački političari”.

 - Jednako tako na djelu je još jednom bila potvrda srpskog nepriznavanja bilo kakvog povijesnog grijeha, a bilo ih je i previše samo u zadnjih sto godina. Svi su odgovorni. Teško je razlučiti tko se od političara više izruguje svome narodu, a narod pokorno šuti – navodi Zelenika.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.