13.3.2017. 14:02
1
NDP podnio krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je danas da je ova stranka podnijela krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH zbog lažnog predstavljanja, piše Patria.

Čavić je čak postavio pitanje i validnosti presude iz 2007. godine kojom je Srbija proglašena krivom za kršenje konvencije o genocidu. On tvrdi da odluka kojom je Softić imenovan za agenta nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH.

- Dakle, ni tada Softić nije ima pravo da se predstavlja kao agent BiH. Odluka Predsjedništva BiH iz 2002. godine nikada nije objavljena u Službenom glasniku - kazao je Čavić.

Čavić je dodao da je Izetbegović počinio krivično djelo zloupotreba službene dužnosti jer je okupio neformalnu grupaciju i podstrekujući Softića da preda zahtjev za reviziju.

- Pružili smo dokaze da je zloupotrijebio položaj. Nanio je nepopravljivu štetu BiH i teško oštetio one koje smatraju da su žrtve rata u BiH. Zatvorio je vrata validnom procesu, onemogućio je da Predsjedništvo o ovome raspravlja - rekao je Čavić.

- Ove prijave trebaju biti shvaćene kao pokušaj da se pravna pitanja rješavaju na pravni način i u pravnim ustanovama. Podnijeli smo prijave, jer želimo da zaštitimo ustavnost BiH i da utvrdimo potpunu nelegitimnost Sakiba Softića - kazao je Čavić.

Iz Tužilaštva BiH da će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića i provjeriti sve navode u postupku podnošenja revizije presude. 


(Patria/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.