14.3.2017. 8:30
0
231 najugodniji grad za život: Beč na prvom mjestu, Sarajevo 159., najgori Bagdad
Glavni grad Austrije Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja Sarajevo svrstava na 159. mjesto najugodnijih gradova za život.

Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu zaredom drži Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovo Bagdad.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena briga, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura… 

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene brige, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Cirih, treći je Auckland, četvrti Minhen, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel. Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47. 

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb koji drugu godinu uzastopno zauzima 98. mjesto. Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Od azijskih gradova najbolje je rangiran Singapur koji se našao na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najbolji na ljestvici San Francisco na 29. poziciji. Najugodniji grad za život u Africi je južnoafrički Durban na 87. mjestu.

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak). 

(NAP/Merima Druškić)

GradBec
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.