14.3.2017. 20:02
2
Mladen Ivanić u Izraelu: Mi u BiH možemo da naučimo dokle mržnja može da dovede
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je danas u Jerusalemu s predsjednikom izraelskog parlamenta (Knesset) Yulijem Edelsteinom o aktuelnoj političkoj situaciji u dviju zeml?e, kao i regiji Balkana i Bliskog istoka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik izraelskog Knesseta konstatirali su da su odnosi BiH i Izraela dobri i da postoji dobra saradnja na parlamentarnom nivou, ali i odlična šansa za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava.

Sagovornici su konstatirali da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje i u oblasti polјoprivrede, turizma i savremenih informacionih tehnologija.

Predsjedavajući Ivanić informirao je predsjednika Knesseta o brojnim izazovima s kojima se BiH suočava od završetka rata, kao i o koracima koje čini na putu približavanja Evropskoj uniji.

Predsjednik izraelskog parlamenta Yuli Edelstein informirao je Ivanića o situaciji u svojoj zemlјi i poželio BiH uspjeh na putu ka Evropskoj uniji.

Ivanić je danas obišao i Memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta tokom Drugog svjetskog rata ”Yad Vashem” u Jerusalemu, te položio vijenac u Sali sjećanja, kao i na obilјežje logora Jasenovac. Rekao je da je ovaj muzej, koji svjedoči o istreblјenju šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, upozorenje da se zlo ne smije ignorirati ni zaboraviti, jer uvijek može da se ponovi.

- Vrlo je važno da se vratimo poštovanju drugih i elementarnim lјudskim vrijednostima, kao i spremnosti na kompromis. Mi u BiH ovdje možemo da naučimo dokle isklјučivost i mržnja mogu da dovedu - kazao je Ivanić.

Tokom boravka u Jerusalemu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se i predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, među kojima su brojni univerzitetski profesori, predstavnici diplomatskog kora i ugledni predstavnici javnog života Izraela.

Predstavnike Svjetskog jevrejskog kongresa zanimala je aktuelna politička situacija i odnosi u postdaytonskoj BiH i regiji, kao i odnosi BiH i Evropske unije.

Za večeras je planiran sastanak s poslovnim lјudima Izraela.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, boravi u zvaničnoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom.

Tokom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg bh. predsjedništva Mladena Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.