14.3.2017. 20:11
0
"U Federaciji 45 zatvorenika čeka na premještaj u RS, a u RS-u 50 čeka na premještaj u FBiH"
Trenutno 50 zatvorenika u kazneno popravnim zavodima u Republici Srpskoj čeka na mogućnost premještaja to jest da kaznu izvršava u jednom od zavoda na području Federacije BiH, a 45 zatvorenika čeka na premještaj iz federalnih zavoda u zavode na teritoriji Republike Srpske - rekao je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj je odgođena rasprava i ujedno izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji.

Zakonsko rješenje upravo je predviđalo da se kazna zatvora može izdržavati po mjestu prebivališta.

- U sedam kazneno-popravnih zavoda u Federaciji kaznu izdržava 2.070 zatvorenika - kazao je Jozić.

Sagledavajući problematiku za izvršenje kazneno-popravnih sankcija uvidio je da je u zavodima malo zaposlenih stručnih ljudi i to, kako kaže, bez javnih natječaja.

Zato se, pojašnjava, izmjenama želi uraditi da se ujednači broj zaposlenih u zavodima. Ujednačen (isti) broj imali bi zavodi u Busovači, Orašju i Bihaću. Broj uposlenih u kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu izjednačio bi se sa zavodima u Tuzli i Mostaru.

- Sve evropske komisije su kazale da nisu zadovoljeni standardi za izvršenje kazneno-popravnih sankcija u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji - podsjetio je Jozić.

Tokom dosadašnje rasprave šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da podržava da se omogući navedeni premještaj zatvorenika, ali da pitanje imenovanja direktora i zamjenika kazneno-popravnih zavoda nije najbolje riješeno jer je, kako navodi, stavljeno pod kontrolu ministra.  

- Svako ko dođe do funkcije ministra pravde mogao bi da raspoređuje svoje ljude - dodao je  Osmanović smatrajući da treba donijeti novi zakon o izvršenju krivičnih sankcija i formirati zasebnu upravu za izvršenje krivičnih sankcija.

Pod kontrolom te uprave, ističe, mogle bi biti na jednak način tretirane nadležne institucije (kazneno-popravni zavodi).  

Šef Kluba SDP-a BiH Elvir Krajabić ocijenio je da su kontradiktorna dva stava govoreći da se u jednom navodi da se „pomoćnici direktora zavoda zapošljavaju putem konkursa, ali konkurs ne provodi Agencija za državnu službu nego Federalno ministarstvo pravde“.

U drugom stavu piše „da pomoćnike imenuje i razrješava direktor“, pa se, poručuje Karajbić, predlagač zakona treba opredijeliti ili za jednu ili za drugu opciju.

- Također, u jednom od članova poziva se na Zakon o državnoj službi koji je proglašen neustavnim. Suština je izgleda da se razriješe postojeći pomoćnici - dodao je Karajbić.

Navedenu raspravu poslanici će nastaviti na jednoj od narednih sjednica kada će i glasati o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.