15.3.2017. 11:59
1
Oko 5.000 vojnih penzionera prima manje od 400 KM mjesečno, generalima 1.500 KM
Predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH Hilmija Suljić rekao je Patriji da na protestima danas u Sarajevu očekuje oko 2.000 vojnih penzionera, koji od Vlade traže uvećanje penzija.

Suljić kaže da u FBiH ima oko 10.000 vojnih penzionera, kojima su penzije prije nekoliko godina umanjene. Skoro 5.000 tih penzionera danas pimaju manje od 400 KM mjesečno. Taj novac se, kaže Suljić, ne može smatrati penzijom, već nekom vrstom socijalne pomoći.

- Mi tražimo da se vojne penzije uvećaju, odosno da se vrata na stanje kakve su bile prije smanjivanja – rekao je Suljić.

Oko 10.000 osoba na područje FBiH stekli su status vojnih penzionera, nakon što su penzionisani iz Vojske Federacije BiH, a dio njih i iz Oružanih snaga BiH. Uglavnom se radilo o prijevremenom penzionisanju, što je bio jedan od zahtjeva i iz međunarodne zajednice, kako bi se rasteretili vojni kapaciteti u BiH.

- Da bi povećali primanja vojnim penzionerima Vladi je potrebno dodanih tri do četiri miliona KM u 2017. Mislim da to nije mnogo za Vladu – smatra Suljić, dodajući da su nakon jučerašnjih maratonskih pegovora u Vladi došli do zaključka da Vlada ima volju pomoći vojnim penzionerima, ali da je tu niz prepreka, a među njima i MMF. 

Pišući o niskim vojnim penzijama u FBiH, mediji su uporedo izvještavali i o visokim primanjima generala. Uz oko 1.500 KM, koliko iznose generalske penzije u FBiH, najveći broj penzionisanih generala danas obnaša i savjetničke funkcije. A, primjerice, plata savjetnika u Vlasti FBiH iznosi oko 2.000 KM, piše Patria. 

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.