15.3.2017. 15:11
1
Ispunjen dio uslova i zahtjeva: Zamrznuti protesti vojnih penzionera
Protesti vojnih penzionera zamrznuti su jer je ispunjen dio uslova i zahtjeva upućenih Vladi Federacije BiH, piše Patria.

Na jučerašnjim i današnjim sastancima predstavnika Vlade Federacije BiH i Koordinacije udruženja vojnih penzionera i saveza u FBiH zaključeno je da će tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata danas biti upućen u proceduru.

Također, dogovorena je i dinamika daljnjeg timskog rada počev od sutra 16. marta Iz Koordinacije poručuju da će pratiti realizaciju dogovorenog i tome obavještavati članstvo i javnost.

Oko 10.000 osoba na području FBiH stekli su status vojnih penzionera, nakon što su penzionisani iz Vojske Federacije BiH, a dio njih i iz Oružanih snaga BiH. Uglavnom se radilo o prijevremenom penzionisanju, što je bio jedan od zahtjeva i iz međunarodne zajednice, kako bi se rasteretili vojni kapaciteti u BiH.

Problem je nastao kada im je smanjen koeficijent na 1,0.  Penzije su primjenom ovog koeficijenta umanjenje od 20 do 70 posto.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.