17.3.2017. 11:40
0
Svjetski dan osoba sa Down sindromom 2017.: Moj glas se čuje
Udruženje „Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine“ već 10 godina obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom u Bosni i Hercegovini, uz veliki broj partnera i različitih aktivnosti.

U narednom peiodu planirali su veliki broj događaja koji će, na pravi način, označiti desetu godinu obilježavanja 21.03., Svjetskog dana Down sindroma u Bosni i Hercegovini.

Ove godine se obilježavanje provodi pod evropskim sloganom "Moj glas se čuje!", te će se skrenuti pažnja na pravo osoba s Down sindromom na redovno školovanje, pravo na rad, pravo na samozastupanje.

Aktivosti koje se provode u saradnji sa partnerima  su sljedeće:

- volonterski rad mladih osoba s Down sindromom u CM prodavaonicama u Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Bihaću i Sarajevu;

21.03.2017. u periodu od 12h-17h u CM prodavaonicama u gradovima:
Mostar, Banja Luka, Tuzla, Bihać, Sarajevo Volontiranje mladih s Down sindromom s ciljem  podizanja svijesti o pravu na rad -“Moj glas se čuje”

U saradnji s CM-om, Udrugom za Down sindrom iz Mostara, udruženjem „Dowsy, mi i vi“ iz Banja Luke, i roditeljima iz Bihaća, te Tuzle, 30-tak mladića i djevojaka s Down sindromom će volontirati u prodavaonicama CM-a u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Bihaću i Sarajevu.

Cilj je skrenuti pažnju javnosti na pravo na rad  osoba s Down sindromom.

- Okrugli stol o pravu na redovno školovanje, Sarajevo

21.03.2017 u 12.00 sati u Hotelu Europe, Sarajevo organizovani su Otvoreni razgovori povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom 
 
„Preduslovi za kvalitetno obrazovanje djece s Down sindromom u redovnim školama - trenutna situacija u Kantonu Sarajevo“

Učesnici su predstavnici obrazovnih ustanova, roditelja, ministarstava,  institucija sistema koji se bave pitanjima ljudskih prava.

Cilj je institucionalno unaprijediti   obrazovanje učenika s Down sindromom u redovnim školama

- učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na svečanoj sjednici Evropskog parlamenta povodom Svjetskog dana Down sindroma u Briselu 

21.03.2017. u periodu od 10:00-18:00 sati u  Briselu, u Evropskom parlamentu organizovana je Svečana  sjednica Evropskog parlamenta povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom - „My voice counts“

Predstavnica Bosne i Hercegovine, Azra Dedić, obratit će se, zajedno sa ostalim mladim osobama s Down sindromom iz cijele Evrope, članovima Evropskog parlamenta. Azra će imati priliku da predstavi prepreke s kojima se susreću djeca, omladina i odrasli s Down sindromom i njihove porodice u bosansko-hercegovačkom društvu.

- učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na konferenciji o Down sindromu u Francuskoj i napretku u obrazovanju, zapošljavanju, samostalnosti.


17-18.03.2017. u gradu Grenobl u Francuskoj organizuju se otvoreni dani World Trisomy Days March 16-18, 2017 

Amra Krvavac, direktorica socijalnog preduzeća  „3DownŠtampa-3DownPrint“ doo,  će predstaviti primjer neformalnog obrazovanja mladih s Down sindromom kroz korištenje inovativne tehnologije, te povećanje njihovih radnih vještina  koje je provedeno kroz projekat "Povećanje znanja i vještina mladih sa Down sindromom" u 2015/2016. godine 

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.