17.3.2017. 14:34
0
UNDP i EU - podrška smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini
Danas je u Bijeljini Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu novog dvogodišnjeg regionalnog projekta “Izgradnja urbane otpornosti u jugoistočnoj Evropi – akciona mreža” (SEE URBAN), kojeg zajednički finansiraju Evropska unija i UNDP, održao prvi sastanak sa partnerima u Bosni i Hercegovini. Učesnicima su predstavljeni ciljevi Projekta, te iskustva i dobre prakse iz Hrvatske iz oblasti smanjenja rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sistema zaštite i spašavanja.
Poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine ukazale su na nedostatke u odbrani od katastrofa koje su se ogledale, između ostalog, u izostanku institucionalne saradnje između jedinica lokalne samouprave i viših nivoa vlasti, kao i razmjene dobrih praksi između institucija.
 
URBAN SEE projekt je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Imamo priliku da nadogradimo napore koje ulažemo u ovoj oblast i uspostavimo efikasne mehanizme koordinacije između institucija kako bi se smanjio rizik od katastrofa na lokalnom nivou koji je prvi izložen, te spriječile ljudske žrtve i umanjila ekonomska šteta” istakla je Aida Hadžić-Hurem, UNDP rukovodilac projekata smanjenja rizika od katastrofa.
 
Sastanku, koji je organizovan u koordinaciji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske i Savezom općina i gradova Federacije BiH, aktivno učešće su uzeli ključni akteri u oblasti smanjenja rizika od katastrofa - Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetske uprave civilnih zaštita, i jedinice lokalne samouprave, te predstavnici Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.
 
Od januara 2017. godine, URBAN SEE projekat vrijednosti EUR 577.000, se realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji. Cilj URBAN SEE projekta je primijeniti i prilagoditi dobre prakse smanjenja rizika od katastrofa kako bi se umanjile posljedice i zaštitili ljudi, okoliš i imovina od prirodnih nepogoda u jedinicama lokalne samouprave.  Ključne projektne aktivnosti su uspostavljanje modela udruživanja jedinica lokalne samouprave i razmjena dobrih praksi u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, jačanje institucionalnih kapaciteta i podizanje nivoa svijesti građana.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.