18.3.2017. 9:26
0
Profesor Begić: Nedopustivo je da Kantonalna skupština bira v.d. rektora Univerziteta, to je nasilje
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je na hitnoj sjednici izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK, što je otvorilo mogućnosti za smjenu rektora Univerziteta u Tuzli dr. Samira Nurića, Upravnog odbora te prorektora Univerziteta.

Skupštinsku većinu u Tuzli čine SDA, SBB, SBiH i BPS. Prilikom glasanja o izmjenama Zakona zastupnici SBB-a su bili suzdražni. To ipak nije spriječilo da se usvoje izmjene Zakona, koje su po mnogima kontroverzne. Otvaraju mogućnost političkom utjecaju na Univerzitet. 

Zlatan Begić, profesor ustavnog prava sa Tuzlanskog univerziteta rekao je za Patriju da je jučerašnje izmjene Zakona o visokom obrazovanju u TK shvatio na način da će budućeg v.d. rektora Univerzita u Tuzli birati Skupština Kantona Tuzla. A tako nešto, smatra, je nedopustivo.

- Nedopustivo je da jedno političko tijelo bira prvog čovjeka Univerziteta – kaže profesor Begić, dodajući da je za njega tuzlanski slučaj posve jasno političko nasilje. 

- U političkom tijelu, kakva je Kantonala skupština TK sjede ljudi od kojih većina nema reference da bi mogli birati prvog čovjeka Univerziteta, a jedna velika većina uopće ne razumije šta su naučne ni stručne reference, ni šta su akademske reference. U tuzlanskom slučaju Kantonalna skupština direktno bira v.d. rektora, preko koje politika treba dalje da poreda politički podobne kadore na Univerzitetu. Tako nešto je protivno zdravom razumu, a potom i okvirnom zakonu o visokom obrazovanju, to je protivno Ustavu ove zemlje, to je protivno međunarodnim konvencijama koje su na snazi u BiH. 

Profesor Begić kaže da je rektor Samir Nurić smijenjen „jer je odbio da postavlja stranački podobne ljude, odbio je da zapošljava ljude po nalogu stanačkih moćnika“.

- Išlo se dotle da se na razne načine rektor ubjeđuje da ispuni zahtjeve političkih struktura. Prijetili su mu. Vršen je veliki pritisak. Ne samo na rektora, već i na nas nekolicinu profesora, koji smo se otvoreno suprotstavili uplitanju politike na Univerzitet – kaže Begić.

Sa Univerziteta u Tuzli okrivljuju SDA-ovog premijera TK Begu Gutića te predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke Mirsada Kukića da žele preuzeti kontrolu nad tuzlanskim univerzitetom, piše Patria. Zanimljivo je da je Nurić bio izabran za rektora upravo uz njihovu podršku. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.