22.3.2017. 17:14
0
Mušić: Vladin izvještaj nije podržan jer u sali nije bilo dovoljno zastupnika
Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. godinu. Izvještaj je dobio 47 glasova podrške, od potrebnih 50. Vladi su nedostajala tri glasa da bi dobili pozitivno mišljenje Parlamenta.

Na pitanje novinara da li to znači da Vlada više ne može nastaviti sa radom, predsjedavajući ovog doma Edin Mušić rekao je da Vlada uživa punu podršku Parlamenta. Nada se da će Izvještaj Vlade o radu u 2016. podršku dobiti u Domu naroda. To što podršku Vladi nije dao Predstavnički dom, Mušić tumači kao nesretan splet okolnosti.

- Mislim da se to desilo zbog nedostatka zastupnika u trenutku glasanja. Što se tiče odnosa prema Vladi apsolutno ima podršku Parlamenta – reko je Mušić novinarima.

I zaista, za Vladin izvještaj glasalo je 47 zastupnika SDA, HDZ-a i dio zastupnika iz SBB-a. Šest SDA-ovih i pet SBB-ovih zastupnika nisu bili na sjednici. Opozicija je, očekivano, bila protiv Vladinog izvještaja. Zanimljivo je i to da su dva zastupnika iz SDA i SBB-a bili u zgradi ali ne i na sjednici prilikom glasanja. Zastupnik SBB-a Suad Ćupina bio je suzdržan.

- Mislim da Vlada nije odgovorila zahtjevima građana, i zbog toga nisam mogao podržati Vladin rad – rekao je kratko Ćupina novinarima.

Upravo ova tri glasa bila su potrebna Vladi da dobije prolaznu ocjenu.

Opozicija objašnjava da u demokratskim zemljama izostanak podrške vladinim izvještajima o radu je uvertira za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Predsjedavajući Mušić tvrdi da Vlada i dalje ima podršku Federalnog parlamenta.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.