22.3.2017. 17:22
0
"Mladi žele napustiti BiH jer ne vide perspektivu u domovini"
Predsjednik Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine Mato Lončar rekao je da 65 posto mladih ljudi želi napustiti Bosnu i Hercegovinu jer ne vide perspektivu u domovini. Pozivajući se na podatke iz istraživanja Instituta za razvoj mladih "Kult", Lončar je naveo da je više od 60 posto mlade populacije nezaposleno a 27 posto ne smatra da će se situacija promijeniti.

Osnovni razlog željenog odlaska su loša ekonomska situacija i nemogućnost zaposlenja, dodao je.

Lončar kaže da su mladi razočarani u sistem i da se u Federaciji BiH malo primjenjuje Zakon o mladima iako postoji od 2010. godine.

- Vijeće mladih je spremno podržati svaku pozitivnu mjeru i korak koji rješava probleme. Krajnje je vrijeme da se uhvatimo ukoštac s ovim problemima, da mlade vidimo kao resurs i da zaustavimo iseljavanje. Mladi nisu problem već rješenje - rekao je Lončar obraćajući se poslanicima na tematskoj sajednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj iseljavanju stanovništva iz Federacije.

Predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult" naveli su da od pet mladih ljudi, četiri razmišljaju o odlasku iz domovine jer tu ne vide uvjete za budućnost. Kad se govori o napretku, mlada populacija nije prioritet, smatraju oni.

Inicijator tematske sjednice o iseljavanju stanovništva iz FBiH je poslanik Naše stranke Dennis Gratz. On kaže da je ova pojava dobila alarmantne razmjere i da joj posebnu težinu daje odlazak mladih obrazovanih ljudi.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.