22.3.2017. 18:18
0
Ministar Kazazović s ilidžanskim osnovcima posjetio Tunel spasa
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović danas je s učenicima Devete osnovne škole Ilidža posjetio Tunel D-B, poznatiji kao Tunel spasa.

U okviru Dana otvorenih vrata Tunela, u periodu od 15. marta do 15. maja ove godine, organiziraju se posjete ovom spomeničkom kompleksu i historijski časovi o opsadi Sarajeva za sve učenike devetih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo.

Cilj projekta je edukacija učenika o historijskom periodu koji se gotovo i ne spominje u njihovim nastavnim planovima i programima.

Učenicima se održava historijski čas o opsadi grada u periodu od 1992. do 1995. godine kao i o značaju Tunela za njegove građane u tom periodu, a nakon toga obilaze muzejski prostor u sklopu ovog spomeničkog kompleksa. Posjetu završavaju prolaskom kroz autentični dio Tunela u dužini od 25 metara.

Također se za njih organizira kratko predavanje o opasnostima od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Do sada je oko 5.000 sarajevskih osnovaca posjetilo Tunel D-B.

Ministar Kazazović je kazao učenicima kako je vrlo važno njegovati kulturu sjećanja.

- Dolazak na ovo mjesto je najbolji način da se educirate i zapamtite sve ono što se desilo tokom protekle agresije, kao i koliko je Tunel D-B bio od značaja za opstanak ovog grada i njegovih stanovnika -  naglasio je ministar, te najavio nastavak ovog projekta za buduće generacije učenika, saopćeno je iz Press službe KS.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.