23.3.2017. 8:10
0
Za danas zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas u Sarajevu, a na dnevnom redu bi između ostalog trebalo da se nađe zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnosioci poslanici Demokratske fronte i SDP-a BiH.

Njihov zahtjev se odnosi na iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasa o smjeni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

U obrazloženju zahtjeva se navodi da su Pendeš, Jusić i Jerinić „protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učišće dijela OS BiH 9. januar ove godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. januar kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan".

Između ostalog, trebala bi biti razmatrana i Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, koju je pripremilo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pred poslanicima bi se trabali naći i izvještaji Komisije Kolegija o postizanju saglasnosti o svim tačkama dnevnog reda koje su razmatrane na prethodnoj sjednici.

Naime, svi prijedlozi zakona i izvještaji s dnevnog reda prošle sjednice Predstavničkog doma upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje, jer ništa od predloženog nije imalo entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Ovakvu situaciju izazvalo je neprisustvo poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) toj sjednici, te odluka poslanika stranaka okupljenih u Savez za promjene da ne glasaju o tačkama dnevnog reda.

(FENA/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.