23.3.2017. 11:36
4
"Upitna je sudbina deset sarajevskih osnovnih škola"
Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić komentirajući "Prijedloge mjera za racionalizaciju", zvanični dokument koji je predložilo Ministarstvo obrazovanja KS, a kojim se ponovo aktualizira priča o mjerama štednje u obrazovnom sistemu, ocijenila je da je opredjeljenje tog Ministarstva i Vlade za kontinuirano smanjivanje "već mizernih sredstava školama, te guranje što većeg broja učenika u razrede, protivno svim savremenim standardima i pogubno".

Podsjeća da je Naša stranka prije dvije godine počela ukazivati na namjere Vlade i Ministarstva obrazovanja da ukinu pravni status deset sarajevskih osnovnih škola, te ih pretvore u područne do njihovog konačnog ukidanja, "što je Vlada pod pritiskom javnosti rezolutno demantovala".

- Sada smo došli i do zvaničnog dokumenta Ministarstva koji strahove roditelja potvrđuje. Ministarstvo u njemu stavlja naglasak na mjere koje su naišle na osudu struke, javnosti i roditelja, a riječ je prvenstveno o ukidanju pojedinih škola i zbijanju što većeg broja đaka u jedno odjeljenje. Nakon otvaranja priče o "racionalizaciji" i oštrih reakcija, Ministarstvo je jednostavno umrtvilo sve aktivnosti, dok se "bura smiri", a sada pokušavaju ponovo testirati odlučnost struke, javnosti i roditelja i vraćaju na sto mogućnost ukidanja deset sarajevskih škola - kazala je Ćudić.

Ona dodaje da je Ministarstvo najavilo vršenje procjene opravdanosti organizacije i postojanja za škole: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić.

- Kao osnovni mehanizam, kojim bi se stvorili uslovi za ukidanje škola, gubljenje imena i vlastite organizacije, Ministarstvo navodi smanjenje broja učenika po odjeljenjima, čime se vraća svojoj ideji "stvaranja gužve u učionici" u svrhu uštede novca preko leđa učenica i učenika, što je nedopustivo - dodala je zastupnica NS.

Ona smatra poraznim da je zbog Vladinog nemara sada već izvjesno da će učenici Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" biti deložirani, a da će njihova sudbina biti opravdana pojmom "racionalizacije".

- Reforma obrazovanja mora se zasnivati na pojačanim ulaganjima a ne oduzimanju sredstava i deložaciji djece. Tim Naše stranke će posjetiti sve navedene škole i razgovarati o njihovim stvarnim potrebama - zaključila je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

(Fena / Haris Ahbabović)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.