23.3.2017. 17:26
0
Ispravljena nepravda: Policajcima u državnim agencijama konačno viši koeficijenti
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, usvojen je i u drugom čitanju, a čime je ispravljena nepravda spram policijskih službenika u državnim agencijama.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja. Naime, policajci u državnim sigurnosnim agencijama imaju najniže plaće, pa čak manje nego neki u kantonalnim MUP-ovim.

U razlozima donošenja ovog zakona Mehmedović je naveo da su policijski službenici zaposleni u agencijama za provedbu zakona prilikom donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH oštećeni, obzirom da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove sa istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike i državne službenike.

- S tim u vezi potrebno je pravednije utvrditi koeficijente za policijske službenike od čina policajac do čina glavni inspektor, odnosno izvršiti izjednačavanje koeficijenata policijskih službenika sa koeficijentima zaposlenika i državnih službenika – navodi se dalje.

Inače, prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29! Ovo u praksi znači da čak i sekretarica u nekoj instituciji ima veću plaću od policajca s državnog nivoa!?

- Imajući u vidu složenost, stresnost i opasnost policijskih poslova Savez sindikata policijskih organa u BiH predlaže izmjenu člana 18. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, na način da se za policijske službenike od čina policajac do čina stariji narednik utvrde koeficijenti - policajac 1,40, stariji policajac 1,55, narednik 1,70, stariji narednik 1,90 – navodi se u prijedlogu.

Podsjećamo, povećanje plaća policajcima DKPT-a, SIPA-e i GP-a kako bi došli u ravan sa pripadnicima FUP-a, ali i MUP-a KS u junu 2016. obećao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali i Dragan Mektić, ministar sigrunosti BiH. Od najavljenog zalaganja da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane ostao je samo nedovoljan trud i razočarenje među pripadnicima DKPT-a, SIPA-e i GP-a, ali sada je to ispravljeno.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA-e istakao je da pozdravlja ovakvu odluku poslanika.

- Dugo smo čekali da se ovo uradi. Zahvaljujem i poslaniku Mehemdoviću i drugima - kazao je Ilić.

I Dragan Krvavac predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH istakao je zadovoljstvo zbog usvajanja zakona.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.