23.3.2017. 17:31
1
Radončić u Teleringu: Srbe i Hrvate treba vezati za Sarajevo, a ne proizvoditi svađe sa njima
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio je gost u emisiji Telering na RTRS-u. Na pitanje novinara Mate Đakovića zbog čega nije ušao u politiku ranije, Radončić je rekao da misli da je receptura američkog predsjednika Donalda Trampa upravo ona koja treba svakoj zemlji.

Prvo se dokažite na intelektualnom polju, medijskom polju, kreativnom polju, izgradnji, pravite nove vrijednosti..., a onda se izvolite staviti na raspolaganje svom narodu, na način da pokušate da gradite stvari od društvenog interesa – rekao je Radončić, prenosi Patria.

Radončić je u emsiji govorio političkim odnosima u BiH, o odnosima između njega i predsjednika SAD-a Bakira Izetbegovića, zahtjevu za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, o obilježavanju 9. januara, izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH... Kompletan intervju pogledajte klikom OVDJE.

Na pitanje da objasni kako to da u FBiH nema javnih radova, koje je najavljivao nakon ulaska u vlast, Radončić je rekao da je SBB ušao u tuđi voz, „nakon molakanja SDA, jer je Federacija bila u kolapsu“. Nažalost, dodoa je, vlast je izgubila godinu i po dana u insfratrukturi, u izgradnji, u zaustavljanju odlaska mladih ljudi, „jer se za to vrijeme bavila montiranim procesom protiv njega“.

- Oni su se bavili monitranim procesima protiv Fahrudina Radončića, da eliminišu moju energiju i talenat za stvaranje novih vrijednosti. Djelimično su i uspjeli u tome. Mi smo sve to trpjeli do 3. oktobra... Očigledno s druge strane, kod jednog čovjeka, mislim na gospodina Izetbegovića, i jako ga dvojim između Stranke demopratske akcije, je to shvaćeno kao slabost. Ali, i on danas vidi da to nije tako – rekao je Radončić.



Govoreći o izborima 2018. Radončić je rekao da očekuje pobjedu SBB-a, te da će drugim strankama ponuditi derugačiji koncept koaliranja od onoga koji je u praksi bio do sada.

- Nećemo praviti koaliciju kakva je napravljena prvo između SDA – HDZ-a – Saveza za promjene i DF-a, a to je hajmo podijeliti fotelje. I sada imao problem oko toga kuda će koja trasa da prođe. Pravit ćemo drugačiju koaliciju. Hajmo dogovoriti programske tačke, razvojne tačke, tranfenzale, puteve..., pa ćemo onda dogovoriti koaliciju – rekao je Radončić.

Govoreći o predsjedniku SAD-a Bakiru Izetbegoviću Radončić je rekao da se Izetbegović ponašao kao sultan. Vrijem je da on ode sa vlasti, jer je „zadnja vrsta ratnog lidera, sa 25 godina neuspješne vlasti“. Za SDA je rekao da je posljednja stranka u Evropi koja je tako čvrsto povezana sa vjerskom zajednicom, te da on očekuje da će Bošnjaci doživjeti jednu svrstu političko-nacionalne emancipacije.

- SDA ima ratne zasluge, ali od '95. do danas nije dala ozbiljan ekonomski rezultat – rekao je Radončić.

- Nadam se će neko u Islamskoj zajednici reči da ljude možda pogrešno instruiralu, da treba pokušati nešto novo. Ja sam u tom smislu optimista. Vjerujem da će se to desiti na sljedećim izborima – dodao je.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da SBB treba vratiti mandate, ukoliko misli izaći iz vlasti, Radončić je rekao da mu Izetbegović ništa ne može ni davati ni uzimati, „iako je naučio da radi tako...“

- Neka Izetbegović objezbijedi 52 potpisa u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, potpise gospodina Čavare, i dva potpredsjednika... i neka obezbijedi 22 potpisa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i mi ćemo vrlo rado prepustiti vlast – rekao je Radončić. Dodao je da sumnja da bi neko uoči izbora želio uči u vlast umjesto SBB-a, te ukoliko bi SBB napustio koaliciju, „imali bi haos u državi, jer ne bi bilo parlamentarne većine“.

- Taj kolaps nekome treba, ne bi li dobio fildžan državicu.

Predsjednik SBB-a je kritikovao i to da SDA nema konkretnih prijedloga kako riješiti probleme u BiH, među kojima je hrvatsko pitanje, probleme unutarbošnjačkih odnosa, pitanje bošnjačkosrpsog dialoga „o kojem više priča Vučić nego svi ostali mi Bošnjaci i ostali“.

Na konstataciju novinara da Bošnjaci nemaju političku viziju Radončić je rekao da se ne bi složio sa time.

- SDA je osvojila manje od jedne trećine bošnjačkih glasova na izborima, Izetbegović također,  i oni ne mogu govoriti da su ekskluzivna bošnjačka politika. Imate vi više bošnjačkih politika. Imate politiku SBB-a, koji hoće masovne radove, društvo jednakih šansi... SBB se zalaže da stabiliziramo međubošnjačke odnose, međunacionalne odnose, međuentitetske odnose, i što je jako važno regionale odnose. Baš me briga za gospodina Dodika ili Izetbegovića... Neka neko gura Moskvu ako hoće, odustat će prije ili kasnije, ili neka gura Erdogana i neka pravi od sebe i svoje stranke vazala, od mene neće to praviti. S druge strane, imate politiku koja egzistira ispod stola, koja bi bila najsretnija da optužimo Srbe i Hrvati da oni neće s nama i da treba praviti fildžan državicu, gdje će vladati pet familija. To neće dozvoliti Bošnjaci. Preko 98 posto Bošnjaka je protiv te ideje... Nije moguće da pobijedi jedna vjerska državica u srcu sekularističke Evrope – rekao je Radončić.

On je dodao i to da nije realno očekivati da može doći do ratnih sukoba na ovim prostorima, ali da vjeruje da ima i takvih snaga kojima bi konflikt na Balkanu odgovarao, te da se neko od domaćih snaga tome također nada. Evropski put BiH tako nešto može spriječiti.

- Moja vizija BiH je da je to prosperitetna država, da je lijepa, da svako zaboravi da je BiH moguće podjeliti na troje, i da svi napravimo programe njenog ekonomskog ozdravljanja... Svi imamo isti problem, trebaju nam radovi, zaposljenje... – smatra Radončić. On je dodao da aktuelna vladajuća politika ne razmišlja na takav način. Bošnjaci su u izolaciji. Ne razgovaraju ni sa kime. „Umjesto da za Sarajevo vezuju Srbe i Hrvate, oni proizvode konflikte".


(Patria/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.