23.3.2017. 19:30
0
Borjana Krišto od Ustavnog suda zatražila da ukine tajno praćenje i tehničko snimanje u istragama
Krajem marta tačnije 30. i 31. godine Ustavni Sud BiH će održati plenarnu sjednicu a jedna od tačka dnevnog reda je zahtjev Borjane Krišto (HDZ), druge zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (u vrijeme podnošenja zahtjeva), za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Između ostalog Krišto traži ocjenu ustavnosti Člana 117. koji precizira krivična djela za koja se mogu odrediti posebne istražne radnje.

Istražne radnje iz člana 116. stav 2. ovog zakona mogu se odrediti za krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, terorizma,  za koja se prema zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

U Zakonu stoji da se protiv osobe za koju postoje osnovi sumnje da je sama ili s drugim osobama učestvovala ili učestvuje u učinjenju krivičnog djela iz člana 117. ovog zakona mogu se odrediti posebne istražne radnje, ako se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi ili bi njihovo pribavljanje bilo povezano s nesrazmjernim teškoćama.

Istražne radnje iz ovog člana su nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija,  pristup kompjuterskim sistemima i kompjutersko sravnjenje podataka, nadzor i tehničko snimanje prostorija, tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima, korištenje prikrivenih istražitelja i korištenje informatora, simulirani i kontrolirani otkup predmeta i simulirano davanje potkupnine, nadzirani prijevoz i isporuka predmeta krivičnog djela.

- U slučaju da Ustavni sud BiH proglasi da je član 117. neustavan, odnosno da je tajno praćenje i tehničko snimanje osoba prouustavno svi trenutni i budući procesi koji se vode ili koji bi se trebali voditi, a čiji dokazni materijal je prikupljen prisluškivanjem bit će obusatvljen – kaže naš izvor.

Također, ukoliko zahtjev Krišto bude uvažen posebne istražne radnje mogle bi se provoditi samo protiv malog broja krivičnih djela, a nikako protiv djela korupcije privrednog kriminala i slično.

- Znamo da su moćnici iz BiH upravo najupteljaniji u privredni kriminal i korupciju, a i veliki broj političara upravo je osumnjičen za korupciju – dodaje naš izvor.


(Patria/Admir Oručević)


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.